Img 9111
Under jippodagen fick ungdomarna turvis besöka biogasanläggningen Gastronomen, ostlagret bOSTaden, mejeriet och bageriet samt ett tält med smakprover på ÅCA:s produkter. FOTO: ÅCA
Jordbruk Livet på landet

Nytt tema för
Ålandsmejeriets jippodag

För 28 året i rad ordnade Ålands Centralandelslag ÅCA i måndags sin traditionella jippodag vid Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn i Jomala för samtliga elever i de åländska grundskolornas sjätte klasser.

Eftersom ÅCA håller på att ta fram en ny grafisk profil och design för sina produkter var det i år ingen tävling om hur de åländska mjölkburkarna ska se ut. I samarbete med landskapsregeringens miljöbyrå ordnades i stället en teckningstävling på temat ”Vad gör du för att vara naturens bästa vän?”.

Fyra priser delades ut till vinnande förslag från Ekerö skola, Vikingaåsens skola i Jomala, Ytternäs skola i Mariehamn och Rangsby skola i Saltvik.

De vinnande bidragen och även ett urval andra teckningar kommer att visas upp under Skördefesten på Haga Kungsgård det 21-22 september där också ÅCA medverkar. Skördefesten brukar locka närmare 11.000 besökare till kungsgården.

Img 8857
I samarbete med landskapsregeringens miljöbyrå ordnade ÅCA en teckningstävling på temat ”Vad gör du för att vara naturens bästa vän?”. FOTO: ÅCA

Rundvandring och test av ”skräpkunskaper”

Under jippodagen fick ungdomarna turvis besöka biogasanläggningen Gastronomen, ostlagret bOSTaden, mejeriet och bageriet samt ett tält med smakprover på ÅCA:s produkter.

Kristoffer Lundberg och Jenny Sundqvist från Haga Kungsgård visade bilder och berättade om livet på mjölkgården, som är en av Ålandsmejeriets största leverantörer.

ÅCA:s marknadskommunikatör Pia Nyberg berättade i ett välkomsttal bland annat att det finns ca 2.000 mjölkkor på Åland och att det i mejeriet förädlas många olika mjölkprodukter.

Det ordnades också en tävling där miljöbyråns Mona Kårebring-Olsson och Susanne Vävare testade elevernas kunnande om skräpets nedbrytningstid i naturen.