1 Img 6077
Svampfyllda vitkålsblad.
Livet på landet

Ta vara på kålen och rotsakerna

Svampfyllda vitkålsblad

8 vitkålsblad

300 gr svamp, ostronskivling eller champinjon

300 gr finstrimlad nötstek

1 spetspaprika

1 selleristjälk

1 liten squash

1 lök

3 vitlöksklyftor

3-4 msk sojasås

saften av en halv citron

1 tsk koriander, torkad eller färsk

1 cm ingefära, finriven

1 tsk chilipasta eller färsk chili

1 tsk fänkålsfrön

4 msk majonnäs

persilja

Ta försiktigt bort hela vitkålsblad från kålhuvudet och förväll i några minuter i kokande vatten. Ta bort bladen och skölj i kallt vatten.

Finhacka lök, grönsaker skurna i små kuber och stek i omgångar i matolja. Stek svamp och kött i några minuter och blanda i de stekta grönsakerna. Häll över soja och kryddor och värm en gång till. Smaka av med salt och peppar och fyll bladen med blandningen. Servera med fänkålsmajonnäs: mortla fänkålsfrön och blanda med svartpeppar i majonnäs.

1 Img 6062
Långkok på nötbringa med råstekta rotsaker.

Långkok på nötbringa med råstekta rotsaker

2-3 kg kött från nötbringan beroende på hur mycket kött det finns på benen

1 lök

5 vitlöksklyftor

2 tsk rosmarin

salt, peppar

350 gr passerade tomater

2 dl äppelsaft

3 msk kalvfond (Touch of Taste)

300 gr rotselleri

3 morötter

persilja

Salta och peppra köttet och bryn i stekpanna på alla sidor. Värm ugnen till 180 grader och smörj en ugnsform. Sätt det brynta köttet i formen, häll över tomatsås och äppelsaft, tillsätt lökskivor, vitlök och sätt i ugnen. Stek ca 2 h. Ansa rotselleri och morötter, skär i mindre bitar och tillsätt i grytan. Stek ytterligare 1 h på 150 grader och vänd bitarna nu som då. Strö över persilja och servera med råstekta rotsaker.

Råstekta rotsaker

300 gr potatis

200 gr kålrabbi/sellerirot

300 gr morötter

1 squash 

1 tsk rosmarin

2 vitlöksklyftor

salt och peppar

Skala och tärna rotsakerna och stek ca 10 minuter i olja i stekpannan, salta och peppra. Smörj en ugnsfast form och sätt i rotsakerna tillsammans med rosmarin, vitlök och squash skuren i mindre bitar och sätt i ugnen i ca 20 min tillsammans med grytan.

1 Img 5793
Syrad kål, grislägg och korv med inspiration från Alsace.

Syrad kål, grislägg och korv med inspiration från Alsace

1 kg syrad vitkål

700 gr grislägg eller annan styckningsdel med benet kvar

600 gr råkorv eller bratwurst

200 gr rökt sidfläsk

1 kg potatis

1 äpple

1 lök

3 klyftor vitlök

3 dl vitvin

2 dl buljong

4 lagerblad

3 nejlikor

2 tsk kummin mortlad

salt, peppar

persilja

Skölj surkålen och krama ur vattnet. Lägg i en smord ugnsfast form. Fräs finhackad lök, vitlök och kryddor i en panna och bryn tillika grisläggen. Skala äpplet, skär i bitar och blanda i surkålen tillsammans med läggen. Skär sidfläsket i mindre bitar, täck med surkål och häll över vin och buljong. Låt steka i ugnen i ca 1,5 h. Skala potatis och skiva i skivor. Om korvarna är råa, fräs dem en kort tid före de sätts i grytan. Annars är det bara att skära i mindre bitar och tillsätta i formen. Täck över med potatisskivor och tillsätt mer vätska vid behov. Grädda i ugn ytterligare ca 45 minuter tills potatisarna är mjuka. Strö över persilja och servera.

1 Img 6076
Helstekt kyckling med korngryn och linser.

Helstekt kyckling med korngryn och linser (4 pers)

1 kg hel kyckling

1 dl torra linser

1 dl korngryn

100 gr stjälkselleri

2 morötter

1dl vitvin

1 tsk rosmarin

grönsaksbuljong/hönsbuljong

1 lök 

2 vitlöksklyftor

1 tsk salvia

persilja

salt, peppar

Blötlägg linser och korngryn i ca 1 h. Salta och peppra kycklingen och sätt i smord ugnsform tillsammans med en halv lök, vitlök, rosmarin och vitvin. Stek i ugnen i ca 1 h. Häll av vattnet från linser och korngryn. Fräs resten av löken, blanda i linser och korngryn och häll på ca 3 dl grönsaksbuljong. Finhacka stjälkselleri och morötter och låt koka tillsammans i ca 30 minuter.  Ta kycklingen ur ugnen, strö över persilja och servera med linsgrytan och kycklingsky.

Lins-korngrytan går även bra att servera med pumpakärnolja och vitvinsvinäger som en varm sallad.