Svampfyllda vitkålsblad
8 vitkålsblad
300 gr svamp, ostronskivling eller champinjon
300 gr finstrimlad nötstek
1 spetspaprika
1 selleristjälk
1 liten squash
1 lök
3 vitlöksklyftor
3-4 msk sojasås
saften av en halv citron
1 tsk koriander, torkad eller färsk
1 cm ingefära, finriven
1 tsk chilipasta eller färsk chili
1 tsk fänkålsfrön
4 msk majonnäs
persilja
Ta försiktigt bort hela vitkålsblad från kålhuvudet och förväll i några minuter i kokande vatten. Ta bort bladen och skölj i kallt vatten.
Finhacka lök, grönsaker skurna i små kuber och stek i omgångar i matolja. Stek svamp och kött i några minuter och blanda i de stekta grönsakerna. Häll över soja och kryddor och värm en gång till. Smaka av med salt och peppar och fyll bladen med blandningen. Servera med fänkålsmajonnäs: mortla fänkålsfrön och blanda med svartpeppar i majonnäs.
Långkok på nötbringa med råstekta rotsaker
2-3 kg kött från nötbringan beroende på hur mycket kött det finns på benen
1 lök
5 vitlöksklyftor
2 tsk rosmarin
salt, peppar
350 gr passerade tomater
2 dl äppelsaft
3 msk kalvfond (Touch of Taste)
300 gr rotselleri
3 morötter
persilja
Salta och peppra köttet och bryn i stekpanna på alla sidor. Värm ugnen till 180 grader och smörj en ugnsform. Sätt det brynta köttet i formen, häll över tomatsås och äppelsaft, tillsätt lökskivor, vitlök och sätt i ugnen. Stek ca 2 h. Ansa rotselleri och morötter, skär i mindre bitar och tillsätt i grytan. Stek ytterligare 1 h på 150 grader och vänd bitarna nu som då. Strö över persilja och servera med råstekta rotsaker.
Råstekta rotsaker
300 gr potatis
200 gr kålrabbi/sellerirot
300 gr morötter
1 squash
1 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Skala och tärna rotsakerna och stek ca 10 minuter i olja i stekpannan, salta och peppra. Smörj en ugnsfast form och sätt i rotsakerna tillsammans med rosmarin, vitlök och squash skuren i mindre bitar och sätt i ugnen i ca 20 min tillsammans med grytan.
Syrad kål, grislägg och korv med inspiration från Alsace
1 kg syrad vitkål
700 gr grislägg eller annan styckningsdel med benet kvar
600 gr råkorv eller bratwurst
200 gr rökt sidfläsk
1 kg potatis
1 äpple
1 lök
3 klyftor vitlök
3 dl vitvin
2 dl buljong
4 lagerblad
3 nejlikor
2 tsk kummin mortlad
salt, peppar
persilja
Skölj surkålen och krama ur vattnet. Lägg i en smord ugnsfast form. Fräs finhackad lök, vitlök och kryddor i en panna och bryn tillika grisläggen. Skala äpplet, skär i bitar och blanda i surkålen tillsammans med läggen. Skär sidfläsket i mindre bitar, täck med surkål och häll över vin och buljong. Låt steka i ugnen i ca 1,5 h. Skala potatis och skiva i skivor. Om korvarna är råa, fräs dem en kort tid före de sätts i grytan. Annars är det bara att skära i mindre bitar och tillsätta i formen. Täck över med potatisskivor och tillsätt mer vätska vid behov. Grädda i ugn ytterligare ca 45 minuter tills potatisarna är mjuka. Strö över persilja och servera.
Helstekt kyckling med korngryn och linser (4 pers)
1 kg hel kyckling
1 dl torra linser
1 dl korngryn
100 gr stjälkselleri
2 morötter
1dl vitvin
1 tsk rosmarin
grönsaksbuljong/hönsbuljong
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salvia
persilja
salt, peppar
Blötlägg linser och korngryn i ca 1 h. Salta och peppra kycklingen och sätt i smord ugnsform tillsammans med en halv lök, vitlök, rosmarin och vitvin. Stek i ugnen i ca 1 h. Häll av vattnet från linser och korngryn. Fräs resten av löken, blanda i linser och korngryn och häll på ca 3 dl grönsaksbuljong. Finhacka stjälkselleri och morötter och låt koka tillsammans i ca 30 minuter. Ta kycklingen ur ugnen, strö över persilja och servera med linsgrytan och kycklingsky.
Lins-korngrytan går även bra att servera med pumpakärnolja och vitvinsvinäger som en varm sallad.