Landsbygdsnäringar Livet på landet

Riksdagsledamöter vill trygga
postutdelningen i skärgården

Egentliga Finlands riksdagsledamöter Vilhelm Junnila (sannf.) från Nådendal och Sandra Bergqvist (sfp) från Nagu, lämnade på fredagen in ett skriftligt spörsmål till riksdagens talman. Som tredje undertecknare är Skärgårdsdelegationens ordförande Hanna Kosonen (c).

Riksdagsledamöterna frågar vilka åtgärder vederbörande minister tänker vidta, så att postutdelningen i skärgårdsområdena kring Nådendal, Pargas och Kimitoön tryggas i enlighet med postlagen och skärgårdslagen. I det skriftliga spörsmålet förundrar man sig över tolkningen av postlagen i och med att till vissa av dessa områden går istället för en förbindelsebåt en linfärja.

– Med bättre samarbete med förbindelsebåtarna och NTM-centralerna kunde posten delas ut på ett rättvist sätt även i framtiden, konstaterar riksdagsledamöterna.

Posten meddelade tidigare i veckan att på skärgårdsområdena: 21195 Velkua (Palva och Velkuanmaa), 21720 Korpoström, 21740 Utö, 23390 Iniö, 25940 Hiittinen, 25950 Rosala och 25960 Högsåra, kommer postutdelningen att begränsas till en gång per vecka. Redan tidigare har försämrad postutdelning drabbat befolkningen i Nagu södra skärgård och på öar i Houtskär och Rimito.