SLC - Mangs Foto Mona Salama
Matmarknaden på Mangs gård lockar med lokala produkter

Matmarknaden på Mangs gård, som i år ordnas för nionde gången på lantgården i Solberg i Ingå, är känd för sin fina stämning och lockar årligen omkring 4.000-6.000 besökare.

SLC - Skordefest
Uppdukat för åländsk skördefest

Uppe på höskullan i bakgrunden har Christer Karlsson och Britt-Marie Sundqvist både gårdscafé och ett litet gårdsmuseum. Till höger i bildkanten gårdens potatisupptagare av 50-talsmodell, som Christer passat på att plocka fram inför Skördefesten.

Kontrollera de nya jakttiderna för skogshönsfåglar

Tiden för höstjakt på skogshönsfåglar kan variera från en till tre månader beroende på kommun.

SLC - Ull 3
Inhemsk ull ekologisk och etisk – men förbisedd

Bräkande får, kabelsaxarnas surr och nyfikna åskådare. FM i fårklippning var starten på ullveckorna, som pågår till den 23 september. Den inhemska ullen ska få en välförtjänt profilhöjning.

SLC - Kabelbrott 1
Jordkabeln kanske inte ligger så djupt som du tror

Anders Abrahamsson ser inte med samma lugn som tidigare på förekomsten av jordkablar under hans åkrar. Hans far Greger visste inte att han dragit av en jordkabel i söndags medan han körde alvluckrare på en åker mellan Brokärr och Mattkärr på Kimitoön.

Över 10.000 besökare på öppna ekogårdar

Över 10.000 finländare besökte öppna ekogårdar runtom i landet på finska naturens dag, som firades den sista lördagen i augusti. Sammanlagt 42 ekogårdar på olika håll i landet deltog i år i evenemanget.

SLC - Ma Bra
KAJ skräddarsyr show för Må bra-dagar

Under hösten kommer Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, att genom sitt projekt Ta hand om bonden arrangera Må bra-dagar för lantbruksföretagare runtom i Finland. Tre av tillfällena ordnas på svenska och på dessa kommer humorgruppen KAJ att uppträda med skräddarsytt material, här i sällskap med Susann Rabb.

Nationell Highlandutställning på lördag

Lördag blir det nationell Highlandutställning med championmästarskap på Grottabacka norrom Borgå. Utställningen öppnas klockan 10 med tävlingen Jounior Handler, medan själva mästerskapen inleds klockan 12.

Slow Food-festivalen i Fiskars öppen för matproducenter från hela Nyland och Egentliga Finland

​Slow Food Festivalen arrangeras i år för nionde gången, 6-7.10. Nytt för i år är att producenter från hela Nyland och Åboland bjuds in.

SLC - Slaktgard
Fortfarande tabu att sälja släktgårdar

– Varför är jordbruken så heliga att man inte får sälja dem? Det undrar Mikael Mangström på Pålsböle gård i Ingå.

Åland förlänger tidsfristen att skjuta angripande varg

Landskapsregeringen har med ett specialbeslut förlängt tiden för djurägare att som sista utväg skjuta en varg som står i beråd att angripa tamdjur. Tiden förlängs nu med två månader till den sista oktober i väntan på att den redan godkända ändringen av den åländska jaktlagen träder i kraft.

SLC - Vall 1
Fin finländsk placering i EM i vallning

Michaela Wikberg från Korsnäs lyckades för ett par veckor sedan tillsammans med sin vallhund Borderliz Sune ta hem en sjätteplacering i Europamästerskapen i vallning. Placeringen är den bästa finländska någonsin. Finland kom även på fjärde plats i tävlingen om totala poäng för samtliga tävlande efter Holland, Sverige och Norge.