Nationell Highlandutställning på lördag

Lördag blir det nationell Highlandutställning med championmästarskap på Grottabacka norrom Borgå. Utställningen öppnas klockan 10 med tävlingen Jounior Handler, medan själva mästerskapen inleds klockan 12.

Slow Food-festivalen i Fiskars öppen för matproducenter från hela Nyland och Egentliga Finland

​Slow Food Festivalen arrangeras i år för nionde gången, 6-7.10. Nytt för i år är att producenter från hela Nyland och Åboland bjuds in.

SLC - Slaktgard
Fortfarande tabu att sälja släktgårdar

– Varför är jordbruken så heliga att man inte får sälja dem? Det undrar Mikael Mangström på Pålsböle gård i Ingå.

Åland förlänger tidsfristen att skjuta angripande varg

Landskapsregeringen har med ett specialbeslut förlängt tiden för djurägare att som sista utväg skjuta en varg som står i beråd att angripa tamdjur. Tiden förlängs nu med två månader till den sista oktober i väntan på att den redan godkända ändringen av den åländska jaktlagen träder i kraft.

SLC - Vall 1
Fin finländsk placering i EM i vallning

Michaela Wikberg från Korsnäs lyckades för ett par veckor sedan tillsammans med sin vallhund Borderliz Sune ta hem en sjätteplacering i Europamästerskapen i vallning. Placeringen är den bästa finländska någonsin. Finland kom även på fjärde plats i tävlingen om totala poäng för samtliga tävlande efter Holland, Sverige och Norge.

SLC - Svanholm 1
Storkollektivet på Svanholm firar 40 år

De lokala olyckskorparna kraxade, när en flock långhåriga unga människor år 1978 köpte godset Svanholm för att odla ekologiska grönsaker. Man slog till och med vad om hur länge experimentet skulle överleva. Men 40 år senare lever det danska storkollektivet i bästa välmåga.

SLC - Anna 1
Annagården firade naturens dag med öppna dörrar

För sjätte året i rad har den Finska naturens dag firats med olika evenemang runtom i landet. Bland annat höll 42 ekologiska lantbruksgårdar sina dörrar öppna för allmänheten under den sista lördagen i augusti, varav endast en – Annagården i Pensala i Nykarleby – finns inom ÖSP:s verksamhetsområde.

SLC - Glesbygd
Gemenskapsföretag en framtida livlina för glesbygden?

Den Karlebybördige konsulten Håkan Björk har varit med om att starta upp ett par socialt förankrade gemenskapsföretag i glesbygden i Västerbotten. Invånarna i de berörda byarna har på eget intiativ skapat både service och arbetsplatser i områden som präglas av allt starkare marginalisering.

SLC - Strandskydd 01
Stranden är en tillgång som många eftertraktar

– Visst måste båtfolket ha platser där de kan ta iland, säger Mats Eriksson i Nagu, med rötter och ägor i Innamoarkipelagen. En rapport från Egentliga Finlands förbund i somras antydde att de fria stränderna i Skärgårdshavet är på upphällningen. Markägare och kommuner i Åboland ser ändå inte att det finns någon orsak att stoppa stugbyggandet.

SLC - Andreas Johansson
I marginalen: Vem äger marken?

I flera delar av Svenskfinland har vi markägare stött på problem då myndigheterna genom en planläggningsprocess avgör hur och till vad vår mark får användas, konstaterar Andreas Johansson.

SLC - Potatisbok
Potatisen fick sin egen bok

I dagens värld där allt ska vara glammigt och mediasexigt har potatisen det rätt så tufft. Trots sina uppenbara fördelar har den präktiga men lite trista knölen svårt att hävda sig i konkurrensen. Nu är det i alla fall dags för potatisens stund i rampljuset. Låt os presentera: Potatisboken.

Svensk Byaservice och IDNET flyttar till SLF

Verksamheten inom Svensk Byaservice, samarbetsforumet för byautveckling, samt IDNET, det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsnätverket, flyttar den första september till Svenska lantbrukssällskapens förbund SLF.