Skogsmurvel 1 Webben
Olika typer av vardagssäkerhet lyfts fram som ett centralt tema på Murveldagen, säger skogsbruksprofilen Ove Ljungqvist. Han arrangerade tillställningen i samarbete främst med Skogscentralen och SMN Agricenter.
Skogsbruk Livet på landet Tema

Viktigt att förbättra säkerheten
i samband med extrema väderomslag

Arbetsskydd, brandsäkerhet och olika slags säkerhetsfrågor i allmänhet var den röda tråden i programmet då det folkliga evenemanget Murveldagen arrangerades i centrala Solf i april.

Utanför och i närheten av lantbrukshandeln SMN Agricenter i Solf var det liv och rörelse under fem soliga lördagstimmar den trettonde april. Det var dags för den andra upplagan av arbetsskydds- och säkerhetsdagen ”Murveldagen”. Evenemanget lockade cirka 400 besökare till hjärtat av Solf.

Fordon av olika slag fanns i blickfånget på området: färggranna brandbilar och ambulanser och därtill traktorer från olika årtionden. Besökarna verkade trivas allmänt fint i det behagliga vårvädret och det bjöds bland annat på gratis grillkorv i vimlet.

– Vardagssäkerheten är i fokus. Det handlar om arbetsskydds- och säkerhetsfrågor som omfattar både land- och vattenområden. Exempelvis Österbottens fiskarförbund och sjöbevakningen närvarar, sade Ove Ljungqvist.

Skogsbruksprofilen Ove Ljungqvist var evenemangets arrangör i samarbete med framför allt Skogscentralen, ÖSP:s lokalavdelning i Solf och SMN Agricenter. Vad gäller tidpunkten – mitten av april – torde jordbrukare tilltalas eftersom vårbruket ännu inte har kommit igång.

– Den första arbetsskyddsdagen ordnade vi vid ungdomslokalen i Solf för två år sedan. En tillställning vartannat år känns som en lagom takt. Detaljmässigt kan konceptet utvecklas ytterligare framöver. Målet är tillställningen ska växa efter hand, sade Ljungqvist.

Viktigt att förbättra säkerheten

Murveldagsbesökarna kunde bland annat bekanta sig med olika myndigheter, organisationer och företag, föra diskussioner och ställa relevanta frågor till dessa.

– Vasa Elektriska är en av deltagarna idag. Ett givet ämne som tas upp och diskuteras är säker trädfällning intill ellinjer, sade Ove Ljungqvist.

– I samband med den hårda nyårsstormen ringde telefonen hela tiden. Skogsägarna var i stort behov av hjälp. Än idag finns det ett stort antal omkullblåsta träd kvar runt om i skogarna.

– Överlag måste vi börja anpassa oss till olika extrema väderfenomen och snabba omslag på ett bättre sätt. Jordbrukarna har haft särskilt tufft de senaste åren, med alltför mycket regn för två år sedan och svår torka ifjol, betonar Ljungqvist.

Patrik Majabacka från Skogscentralen berättade att Murveldagen totalt attraherade över trettio utställare till Solf.

– Under dagens lopp arrangeras det till exempel olika slags snabbkurser. Bland annat i hantering av motorsåg och olika specialverktyg.

I samband med olika svåra vädersituationer, när träd faller och vägförbindelser i värsta fall försämras, skulle det behövas ett effektivare och smidigare samarbete mellan myndigheter och företag.

– Där finns definitivt ett behov av förbättring, understryker Majabacka.

Ett av de mera frapperande inslagen i dagsprogrammet var trädfällning. Trädfällningsföretaget Castor Tree Works med Magnus Rådström i spetsen hann fälla två höga träd i närområdet under dagen och stubbfräsning hörde också till.

Rådström hör till de yrkesmän som fick arbeta mycket intensivt i kölvattnet efter nyårsstormens svåra härjningar för några månader sedan.

– Det fanns och finns fortfarande mycket att reda upp i skogarna. Efter stormen handlade det om mycket långa arbetsdagar för min del. Jag minns att jag gjorde tio tiotimmars dagar, sade Rådström.

Skogsmurvel 5 Webben
Såväl äldre som moderna traktorer fanns till beskådande. Malax veterantraktorförening medverkade i evenemanget.