Kontrollera de nya jakttiderna för skogshönsfåglar

Tiden för höstjakt på skogshönsfåglar kan variera från en till tre månader beroende på kommun.

SLC - Ull 3
Inhemsk ull ekologisk och etisk – men förbisedd

Bräkande får, kabelsaxarnas surr och nyfikna åskådare. FM i fårklippning var starten på ullveckorna, som pågår till den 23 september. Den inhemska ullen ska få en välförtjänt profilhöjning.

SLC - Kabelbrott 1
Jordkabeln kanske inte ligger så djupt som du tror

Anders Abrahamsson ser inte med samma lugn som tidigare på förekomsten av jordkablar under hans åkrar. Hans far Greger visste inte att han dragit av en jordkabel i söndags medan han körde alvluckrare på en åker mellan Brokärr och Mattkärr på Kimitoön.

Över 10.000 besökare på öppna ekogårdar

Över 10.000 finländare besökte öppna ekogårdar runtom i landet på finska naturens dag, som firades den sista lördagen i augusti. Sammanlagt 42 ekogårdar på olika håll i landet deltog i år i evenemanget.

SLC - Ma Bra
KAJ skräddarsyr show för Må bra-dagar

Under hösten kommer Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, att genom sitt projekt Ta hand om bonden arrangera Må bra-dagar för lantbruksföretagare runtom i Finland. Tre av tillfällena ordnas på svenska och på dessa kommer humorgruppen KAJ att uppträda med skräddarsytt material, här i sällskap med Susann Rabb.

Nationell Highlandutställning på lördag

Lördag blir det nationell Highlandutställning med championmästarskap på Grottabacka norrom Borgå. Utställningen öppnas klockan 10 med tävlingen Jounior Handler, medan själva mästerskapen inleds klockan 12.

Slow Food-festivalen i Fiskars öppen för matproducenter från hela Nyland och Egentliga Finland

​Slow Food Festivalen arrangeras i år för nionde gången, 6-7.10. Nytt för i år är att producenter från hela Nyland och Åboland bjuds in.

SLC - Slaktgard
Fortfarande tabu att sälja släktgårdar

– Varför är jordbruken så heliga att man inte får sälja dem? Det undrar Mikael Mangström på Pålsböle gård i Ingå.

Åland förlänger tidsfristen att skjuta angripande varg

Landskapsregeringen har med ett specialbeslut förlängt tiden för djurägare att som sista utväg skjuta en varg som står i beråd att angripa tamdjur. Tiden förlängs nu med två månader till den sista oktober i väntan på att den redan godkända ändringen av den åländska jaktlagen träder i kraft.

SLC - Vall 1
Fin finländsk placering i EM i vallning

Michaela Wikberg från Korsnäs lyckades för ett par veckor sedan tillsammans med sin vallhund Borderliz Sune ta hem en sjätteplacering i Europamästerskapen i vallning. Placeringen är den bästa finländska någonsin. Finland kom även på fjärde plats i tävlingen om totala poäng för samtliga tävlande efter Holland, Sverige och Norge.

SLC - Svanholm 1
Storkollektivet på Svanholm firar 40 år

De lokala olyckskorparna kraxade, när en flock långhåriga unga människor år 1978 köpte godset Svanholm för att odla ekologiska grönsaker. Man slog till och med vad om hur länge experimentet skulle överleva. Men 40 år senare lever det danska storkollektivet i bästa välmåga.

SLC - Anna 1
Annagården firade naturens dag med öppna dörrar

För sjätte året i rad har den Finska naturens dag firats med olika evenemang runtom i landet. Bland annat höll 42 ekologiska lantbruksgårdar sina dörrar öppna för allmänheten under den sista lördagen i augusti, varav endast en – Annagården i Pensala i Nykarleby – finns inom ÖSP:s verksamhetsområde.