SLC - 4 Hsackinsaml1
4H-ungdomar samlade in 611 ton plast

4H-ungdomarna i Finland samlade in 611 ton plast under den gångna sommaren. Det är i huvudsak fråga om konstgödselsäckar.

SLC - Valiobuss
Valio bjuder på julbuss för unga

Valios julbuss avgår lördagen 22 december från Helsingfors till Rovaniemi. Nu söker Valio 18-30-åringar som vill åka med.

EU-kommissionens tjänstemän jobbar för mer vargskydd

EU-kommissionens tjänstemän har i det senaste utkastet till uppdaterat rådgivande dokument om strikt skyddade arter, samt i en helt ny bilaga gällande varg, försökt inskränka de möjligheter som finns för medlemsstaterna att på ett meningsfullt sätt förvalta sina rovdjurspopulationer.

SLC - Vargar Karta
Ny prognosmodell ger exaktare uppskattning av vargstammen

Vargstammen är nu med största sannolikhet 50 procent större än den var i mars, visar Naturresursinstitutets nya prognosmodell. Ökningen är inte större än normalt, men nya revir uppstår med stor sannolikhet kring de existerande reviren i Västra Finland.

SLC: Ny skarvarbetsgrupp viktigt steg framåt

Nu behövs nya tag för att begränsa skarvens skador på flora, fauna, egendom och näringsidkande. Det anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC som i den av miljöministeriet tillsatta nya skarvarbetsgruppen representeras av jordbrukare Stefan Thölix som ordinarie medlem och jurist Mikaela Strömberg-Schalin som suppleant.

SLC - Inno Vaxthus
InnoVäxthus vann nätverkartävling

Projektet Innoväxthus är bland de fyra vinnarna i Österbottens NTM-centrals projekttävling. InnoVäxthus vann gruppen Nätverkaren. Projektet hade nominerats av ÖSP. Projektet har fungerat som brobyggare mellan lokala aktörer och riksomfattande och internationella aktörer på ett mångsidigt, innovativt och praktiskt sätt, säger NTM-centralen i sina motiveringar. Branschen har ett stort behov av nätverksbildning och förnyelse, samtidigt som det också finns en stor utvecklingspotential.

SLC - Sso Historik
Lantbrukshandel i Egentliga Finland i 100 år

​Suur-Seudun Osuuskauppas (SSO) lantbrukshandel fyller 100 år och har gett ut en historik över lantbrukshandelns utveckling under 1900-talet och början av 2000-talet, på sitt verksamhetsområde men också i hela landet.

Nej till öronmärkning av skärgårdstilläggen i utvärderingen av skärgårdspolitiken

Utvärderingen av skärgårdspolitiken som beställts av jord- och skogsbruksministeriet är färdig. Enligt utvärderingen är öronmärkning av skärgårdstilläggen, vilket skärgårdsborna hade önskat, inte motiverat.

Nu söks en ort för nästa Landsbygdsparlament

Nästa landsomfattande, landsbygdsutvecklingens och landsbygdspolitiska diskussionens evenemang nummer ett, Landsbygdsparlamentet, arrangeras 1-3.10.2020 någonstans på den finländska landsbygden. Platsvalet kan man påverka genom att skicka in eget förslag.

Blomqvist: Taxi måste finnas tillgängligt när man behöver den

Syftet med den nya taxilagen var att öka konkurrensen och på det sättet förbättra tillgängligheten och få ned priset. På många håll i landet verkar effekterna av den nya lagen ha blivit de rakt motsatta, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist som vill att regeringen nu analyserar och korrigerar bristerna i lagen.

En realtida beskattningsprognos för älg har publicerats

Naturresursinstitutet Luke och Finlands viltcentral erbjuder en realtida beskattningsprognos för älgjägare i Oma riista-tjänsten. I prognosen ges den rådande situationen vid beräkningstillfället och man skissar grovt, hur älgstammens täthet och nästa års ko/tjur-förhållande i den fullvuxna stammen kan komma att utvecklas, om man följer beskattningsplanen ända till slutet av jaktperioden.

SLC - Dsc07138
Åländskt stormöte vill stoppa vildsvin

De vildsvin som nyligen observerats på Åland måste bort så fort som möjligt. Enigheten om detta var total på Åländsk Centers välbesökta stormöte i tisdags där jaktförvaltaren Robin Juslin berättade att landskapet nu har organiserat vana åländska vildsvinsjägare som med kort varsel kan ställa upp för vildsvinsjakt även med hund.