Vaxxt9
Thomas Edström-Simons och Linda Simons är bland de minsta medlemmarna i Närpes Grönsaker arealmässigt. För att klara sig som säsongsodlare har de satsat på att testa nya sorter och odla specialgrödor. Förutom växthuset har de spannmålsodling och skogsbruk. Ett regelrätt familjejordbruk med andra ord.
Jordbruk Marknad Livet på landet

Säsongsodlare som
gärna testar nya grödor

Priserna på växthusprodukter fluktuerar beroende av utbud och efterfrågan. Det gäller både för stora och små producenter. Säsongsodlarna Thomas Edström-Simons och Linda Simons är inte riktigt nöjda med priserna på deras specialgrödor i sommar. Men det kan fortfarande ändra.

– Just nu är vi inte riktigt nöjda med sommarpriserna. Det beräknade priset som vi utgick från är lägre än vad vi hade räknat med, men det är för tidigt att sammanfatta hela säsongen nu, säger Thomas Edström-Simons.

Thomas och hans fru Linda Simons är säsongsodlare och hör till bland de minsta medlemmarna arealmässigt inom andelslaget Närpes Grönsaker. De har två växthus i Yttermark och hyr ett annat i Böle och den totala arealen är strax över 0,3 hektar.

– I och med att vi är säsongsodlare måste vi nischa oss och satsa på specialgrödor. Specialgrödor är ett alternativ eftersom vi inte kan konkurrera med etablerade sorter som rundtomat. Specialgrödor ger ett högre pris, men vi tar också stora risker genom att gå i bräschen för nya sorter, säger Linda.

Testar nya sorter

Varje år satsar Närpes Grönsaker på nya produkter. Thomas och Linda hör till de som gärna testar nya sorter. För några år sedan var de bland de första att odla bifftomat som nu har blivit en etablerad produkt på marknaden. De odlar också specialtomaten Flavorino.

– Vi för kontinuerligt diskussioner med NG som letar efter nya grödor och som små aktörer vill vi ha sorter som kan generera mera inkomster. Vårt andelslag är bra på att pejla läget på marknaden och försöka styra produktionen enligt det, säger Thomas.

Det är också en utmaning att nå ut till kunderna med en ny produkt, konstaterar han. Nyheterna hamnar vanligen i samma diskar som alla övriga redan etablerade.

– Det kan handla om en inkörningsperiod på flera månader innan kunderna hittar en ny produkt och återkommer. Så det är alltid svårt med nya produkter. Det kan bli överlager eller brist om produktionen inte går enligt planerna, förklarar han.

Så har det varit med minipaprikan i år. Produkten har tagits emot väl, men själva produktionen har varierat, vilket har påverkat priset negativt.

– Vi har tre olika färger av minipaprika och produktionen av dem är inte i balans. Det har gjort att vi stundvis har haft för liten produktion, medan det under andra perioder kommit för mycket och då skapas ett lager.

Hur mycket lägre har priset varit hittills?

– Kring 30 procent lägre än vad vi hade räknat med. Men det är fortfarande litet mindre än halva säsongen kvar och mycket kan hända ännu. Det är först när det sista partiet är sålt som vi definitivt kan veta hur det blir, säger Linda.

Vaxxt1
För små säsongsodlare är det viktigt att att ha en nisch. För att öka lönsamheten har Thomas Edström-Simons i Yttermark satsat på att odla specialgrödor. I år odlar han minipaprika för andelslaget Närpes Grönsaker och testar gärna nya grödor.

Snabba svängar

Det som också kan påverka marknaden är när en ny sort har gjort bra resultat, som med Flavorino-tomaterna. Det första året gick den sorten över förväntan och året därpå utökades arealen med nya odlare.

– Då blev det en överproduktion på sommaren samtidigt som skörden också blev större än väntat. Det bidrog direkt till lägre sommarpriser men samtidigt kompenserades det med en bra skörd. Men överlag kunde säsongen ha varit bättre, menar de.

Det svänger snabbt inom växthusbranschen. En vecka kan producentpriset ligga på en hög nivå för att sedan falla djupt och hålla sig kvar på en sämre nivå än förväntat. Det här är något som alla växthusproducenter får leva med – både stora och små.

– Varje vecka får vi en likvid från NG och prisrapporter med ungefär två veckors eftersläpning. Så inkomsterna kan variera hela tiden utifrån pris och produktion. Inför en ny säsong räknar vi också ut vad vi behöver per kvadratmeter för att verksamheten ska gå runt. Så med nya sorter handlar det mycket om att gissa eftersom det är svårt att förutspå skörden, förklarar Linda.

Kan inte byta hela tiden

Enligt Thomas går det inte att ta sig an nya sorter varje år. Det krävs kunskap och erfarenhet innan en ny sort kan börja odlas effektivt.

– Därför kommer vi troligen att köra med samma sortiment nästa år. Det är roligt med nyheter, men det är också en chansning. Vi lär oss hela tiden att bli bättre på att odla det vi odlar och därför går det inte att byta för ofta. Men vi är mycket nöjda med samarbetet med NG, säger han.

Ett dåligt år kräver två bra för att kompensera underskottet. Det säger Linda som handhar bokföringen på gården, som också har spannmålsodling och skogsbruk. Jordbruket de bedriver är med andra ord ett regelrätt familjejordbruk.

– Hur bra det går trots att det går upp och ner beror på vilka resurser man har. Ger växthusodlingen sämre än förväntat kan försäljning av virke eller spannmål väga upp det. Fler ben ger större möjligheter att klara sig ekonomiskt.

– Ett familjejordbruk medför också andra möjligheter som lägre daghemsavgifter i och med att vi alltid är hemma. Det finns för- och nackdelar med allt, men än så länge klarar vi oss, säger Linda.

Strukturomvandlingen inom växthussektorn i Närpes har varit snabb under senare år. Odlingsarealen utökas och anläggningarna blir större samtidigt som säsongsodlarna blir färre. Några planer på att utöka i dagsläget har inte Linda och Thomas.

– För några år sedan hade vi planer på att bygga ut, men fick kalla fötter på grund av sämre säsongspris på rundtomat som vi odlade då. Sedan fick vi hyra ett växthus och då beslöt vi att förbli små. Nu är vi nöjda med upplägget och kan det här. En stordrift med många anställda innebär också många utmaningar, säger de.

Vaxxt4
Minipaprika hör till Närpes Grönsakers nyaste produkt i sortimentet.