Dsc 1987 Webben
Ann-Sofi Backgren berättade allmänt om det EU-lanserade konceptet ”Smarta byar” på Bastudagen den 27 juli. Platsen var havsbastun Stormlyktan i Backgrens hemby Molpe. Dagen till ära var det fritt fram att bada bastu och simma i nästan 30-gradig sommarvärme.
Livet på landet

Digital och social innovation kan utveckla landsbygden

Nytänkande och samarbete är viktigt i samband med återupplivande och utvecklande av landsbygdstjänster. Det framhåller Ann-Sofi Backgren som leder landsbygdspolitiska rådets finlandssvenska nätverk IDNET.

Landsbygdsutveckling och den aktuella EU-satsningen ”Smarta byar” var i fokus i strandbastubyggnaden Stormlyktan i Molpe på den landsomfattande Bastudagen den 27 juli.

Hela Europeiska unionen har introducerat smarta byar-konceptet i april 2017. Det är fråga om ett slags rural motsvarighet till det urbana smarta städer (smart cities)-projektet.

– Det handlar om satsningar på morgondagens byar. Digitalisering, tillgänglighet och kompetens är viktiga faktorer. Det gäller att försöka hitta nya vägar för att föra byarna framåt, säger projektledaren Ann-Sofi Backgren från det finlandssvenska IDNET-nätverket.

Backgren presenterade smarta byar-konceptet allmänt inför cirka ett dussin åhörare i idyllisk havsbastu- och bryggmiljö. En rad bärande idéer listades:

Delningsekonomiskt tänkande (till exempel samägande av maskiner), skapande av självförsörjande samhällen (genom olika energilösningar), talkoarbete, cirkulär ekonomi och strävan efter låga levnadskostnader är några exempel.

– Först gäller det att utreda byarnas allmänna förutsättningar och fördelar. Vad är byn speciellt bra på? Man ska i sammanhanget också komma ihåg att alla bysamhällen är unika profilmässigt.

– Olika typer av digital och social innovation kan bidra till att utveckla landsbygden. Kommunens roll är relevant i sammanhanget och utan ett grundläggande lokalt engangemang och intresse kommer man ingen vart, säger Backgren.

Finlands smartaste by – okänd tävling i Svenskfinland hittills

Hittills har 33 byar runt om i Finland anmält intresse för att konkurrera om titeln ”Finlands smartaste by”.

Det nationella landsbygdsnätverket är initiativtagare till tävlingen. Det handlar om skapande av olika slags fungerande lösningar och förbättringar på det lokala planet – till exempel i fråga om hälso- och sjukvård, utbildning, energi och kultur.

– Tyvärr har inte enda by i Österbotten och Svenskfinland anmält sig. Tävlingen är klart mera marknadsförd och känd på finskt håll. Nu är avsikten att starta en seriös informationskampanj i Svenskfinland under den kommande hösten. Även Åland – där fokuseringen på bypolitiken lär öka efter att antalet kommuner minskar från 16 till 4 – inkluderas i kampanjen, säger Ann-Sofi Backgren.

Anmälningstiden har förlängts till juni 2020. Den smartaste byn i landet kommer att koras i samband med att landsbygdsparlamentet i Kurikka arrangeras i början av oktober 2020.

En framgångsrik smart finländsk by som brukar lyftas fram är Eskola i Mellersta Österbotten.

Byn med 260 invånare har bildat aktiebolaget Eskola Byaservice för att upprätthålla ett rejält servicepaket med dagis, kiosk, lunch- och hushållstjänster, bibliotek och lägenhetsuthyrning. Byaserviceprojektet omfattar 130 aktörer och sju anställda.

– Eskola har också etablerat ett mycket speciellt skolprojekt i samarbete med Lappträsk som ligger 500 kilometer söderut. Distansskolans lärare finns på plats i Lappträsk och det bedrivs onlineundervisning, säger Backgren.

Närpespolitikern Mikaela Björklund kommenterar att hennes hemkommun tar den lokala byapolitiken på allvar. Under den pågående mandatperioden har beslutsfattarna åkt runt i Närpesbyarna för att allmänt kartlägga vad invånarna är nöjda respektive missnöjda med, säger hon.

– Ett bekymmer på kommunal nivå är att det på grund av gällande lagstiftning kan vara svårt att verkställa vårdrelaterade smarta byar-satsningar i praktiken, säger Björklund.

Via den moderna teknologin kunde exempelvis informationsspridningen om olika tjänster och service som bysamhällen erbjuder kunna effektiveras framöver, framgick det under diskussionen i Molpe.

Ann-Sofi Backgren betonar att den traditionella bybutiken börjar vara ett förlegat koncept. Däremot kan alternativa lösningar och nytänkande komma ifråga.

– Ett exempel på modern flexibilitet är bybutiken på Ulvön på svenska sidan. Butiken är av lönsamhetsskäl öppen endast under några kvällstimmar. Traditionellt tänkande och service från klockan åtta på morgonen skulle inte fungera i den miljön, säger Backgren.