Abrahamsson 1
Årets kock Mikko Kaukonen bekantar sig med Anders Abrahamssons odlingar.
Jordbruk SLC Livet på landet

Lyckad odlingssäsong på Kullas

Anders Abrahamsson är nionde generationen som odlar på Kullas gård i Kimito. Idag odlar han spannmål på knappa 200 hektar samt grönsaker på 5,5 hektar och därtill 3 hektar tidig potatis.
– Vi sägs ha den bästa odlingsjorden i Finland här på Kimitoön. Närheten till havet gör att vi har långa, varma höstar.

Årets odlingssäsong har varit lyckad.

– Vi har lyckats till och med mycket bra – långt över mina förväntningar. Skördeskadeprocenten ligger på några enstaka procent hittills. Fjolåret däremot gick urdåligt, men man fick sina lärdomar, bland annat att vara mer noggrann med att använda fiberduk, säger Abrahamsson.

Bland grönsakerna, som Abrahamsson hållit på med de senaste fem åren kan nämnas zucchini, broccoli, blomkål, vitkål, isbergssallat och frilandsgurka. Sedan ett par, tre år tillbaka odlar han också vattenmelon – i år blev det knappa tusen huvuden.

– Grönsakerna säljer och levererar jag direkt till affärer på Kimitoön, i Ekenäs, Karis, Pojo, Tenala och Lojo.

Potatisen går raka vägen till partihandeln och melonerna säljs enbart på gården som direktförsäljning.

Abrahamsson avslöjar att melonerna behöver värme, men inte för mycket vatten.

– I fjol tog vi livet av hälften av plantorna genom att vattna för mycket. En melon växer mellan 100 och 120 dagar, så under den tiden hinner mycket gå åt skogen, säger Abrahamsson med glimten i ögat.

Överlag försöker han odla sådant som andra på Kimitoön inte odlar.

– Det är lättare att samarbeta med andra gårdar om alla inte har samma grödor. Jag tar till exempel ofta grannens växthustomater och gurkor med då jag levererar varor.

Abrahamsson 2
Grönsakerna odlas så långt det är möjligt utan kemiska växtskyddsmedel.

”Många bra ekometoder”

I år är det enligt Abrahamsson många bönder som haft problem med ohyra i odlingarna.

– Vindarna har hämtat många resistenta insekter från Ryssland. Det är svårt att bli av med dem. Ingen skillnad vad man sprutar på dem – de får lite huvudvärk och flyger vidare, skojar Abrahamsson.

Själv försöker han så långt det bara är möjligt odla grönsakerna utan att behöva använda kemiska växtskyddsmedel.

– Det finns många bra ekometoder som man kan prova. Då det gäller kålväxter använder jag till exempel bakterier som biter på bland annat kålmal samt överlag på larver och maskar. De fungerar bra – jag hade faktiskt inte trott att biologiska medel kunde vara så effektiva. Och det känns trevligt att sälja grönsaker som inte är söndersprutade med växtskyddsmedel.

För att i möjligaste mån undvika ohyra gäller det enligt honom att täcka planteringarna med fiberduk inom några timmar efter plantering. De tas sedan bort en till ett par veckor före skörden.

– Fiberduk minskar behovet av insektsbekämpning med 70 procent.

Abrahamsson 3
Årets servitör Heidi Martikainen, Anders och Rebecka Abrahamsson samt Årets kock Mikko Kaukonen.

Planer på utvidgning

Det att framtidstron bland bönderna är rätt dålig på grund av lönsamhetsproblem märks inte när det gäller Abrahamsson.

Tvärtom planerar han utöka grönsaksodlingarna ytterligare nästa år, bara tiden räcker till. Hustrun Rebecka som för närvarande jobbar med sin doktorsavhandling, planerar i framtiden att jobba heltid i jordbruket tillsammans med Anders.

Hon har också startat ett bageri och bakar surdegsbröd av olika slag, bland annat lantbröd, skärgårdslimpa och traditionellt rågbröd. För närvarande experimenterar hon också med hemlagad kombucha, en fermenterad dryck som dricks i Asien och som har goda hälsoeffekter.

Årets kock och servitör och resten av besökarna på gården bjuds på smakprov av både kombucha och melon och låter sig väl smaka. Anders Abrahamsson konstaterar att det är fint att få visa upp sin produktion som den ser ut på riktigt innan den hamnar till exempel i restaurangköket.

– Kunskap är makt, så ju bättre inblick matproffsen får i produktionen, desto bättre. Det enda jag verkligen önskar är att det som importeras från utlandet skulle uppfylla samma krav som vi har i Finland.

Abrahamsson 4
Zucchiniblommor används i matlagningen på bland annat restaurang Kasnäs Paviljong, dit Anders Abrahamsson levererar.

Läs också:

”Det här är motsatsen till billigmaten”

Annabelle är Ekholms favoritpotatis