Mabra1
I mitten av juni gick flera lokalavdelningar samman och ordnade en må bra-dag i Närpes. Evenemanget blev mycket lyckat och lockade över femtio deltagare.
Livet på landet

Lokalavdelningar ordnade må bra-dag

Många jordbrukare upplever tillvaron som tuff. Att ta hand om sig är viktigt. Därför ordnade flera lokalavdelningar av ÖSP en må bra-dag som lockade många deltagare. 

– Det är väldigt roligt att evenemanget lockade så här många deltagare. Det visar att det finns en beställning på evenemang från fältet, säger Erika Dalhbom.

I mitten av juni ordnade ÖSP:s lokalavdelningar från Malax till Sideby en må bra-dag i Fagerö i Närpes. På plats var motivationscoachen Christoph Treier, fysioterapeuten Joanna Åström som förutom att föreläsa om vikten att ta hand om sin kropp bjöd på praktiska övningar. 

Också Susann Rabb från projektet ”Ta hand om bonden” fungerade som föreläsare. 

– Vi har länge funderat på att ordna en sådan här dag i Sydösterbotten just på grund av att många jordbrukare kämpar med dålig lönsamhet och upplever tillvaron som tuff, förklarar Dahlbom, som också är medlem i ÖSP:s socialpolitiska utskott.

En annan orsak till upplägget var att företagshälsovården i Närpes stad blev privat från att ha varit kommunal. Det bidrog till att antalet jordbrukare som är med i företagshälsovården rasade. 

– Då föll andelen jordbrukare som var med i företagshälsovården från ungefär hälften till ett par procent. Därför har vi också med representanter från företagshälsovården.

ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas deltog i dagen och han är mycket nöjd över arrangemanget. I synnerhet med samarbetet mellan lokalavdelningarna. 

– Det sker samarbeten på andra håll men jag tycker det här är något som andra lokalavdelningar kan ta modell av. Det är väldigt fint att avdelningarna själva tar initiativ och det är viktigt att det finns drivande personer, säger Grannas.

Dahlbom och Grannas konstaterar att det nog ordnas många aktiviteter runt om i Österbotten men att det är en utmaning att locka till sig deltagare. 

– Det finns en beställning på olika evenemang men det är viktigt att det sker ett samarbete mellan lokalavdelningarna – både mellan de svenska och och över språkgränserna, säger Dalhbom.

– ÖSP kan också hjälpa lokalavdelningar med idéer och sprida information och samla aktiva för planering, tillägger Grannas.