Akas 1
Årets servitör Heidi Martikainen, som jobbar på restaurang Savoy i Helsingfors, är mer än nöjd med de två besöksdagarna hos producenter i den åboländska skärgården.
Jordbruk SLC Livet på landet

”Det här är motsatsen
till billigmaten”

Årets kock 2019 Mikko Kaukonen samt Årets servitör Heidi Martikainen fick bekanta sig med lantbruket och matens ursprung i Åbolands skärgård under måndag och tisdag. Besöket, där också medierepresentanter var inbjudna, ordnades av SLC och MTK i samarbete med ELO-stiftelsen för främjande av finländsk matkultur.

Gruppen besökte SLC:s medlemsgårdar på Kimitoön, i Pargas och Nagu. Först ut var Anders Abrahamsson som odlar grönsaker och spannmål på Kullas gård samt Oskar Ekholm som odlar potatis och lök på Nyborg gård.

Därefter stod Pargas i turen med besök hos Nina och Johan Hermansson på Sorpo Hereford samt Toni Rahkonen och hans äppelgård på Heisala. Följande dag besöktes Anette och Sverker Blombergs mjölkgård Vestergård samt Kirsi och Greger Anderssons lammgård Korsnäs Östergård i Nagu.

– Det handlar om att lyfta finländsk matkultur. Mat är ju inte bara något man fyller magen med utan mat är kultur, gemenskap och glädje. Årets kock och Årets servitör belönades på det här sättet för att de värdesätter den finländska matproduktionen. Och det jobbet startar på gårdarna, som ser till att vi har råvaror som både ser vackra ut och är smakliga samt att man kan lita på renheten och kvaliteten, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Han betonar värdet i att matproffsen får komma ut till gårdarna och att producenterna får visa upp sin produktion.

– Matkultur har vi överlag varit dåliga på i Finland. Därför är det så viktigt att dessa kulinariska experter får se var råvaran kommer ifrån. Det här är raka motsatsen till bulk och private label – billigmaten.

Bettina Lindfors, VD för ELO-stiftelsen, konstaterar att kockar och servitörer tillsammans med bönderna är nyckelpersoner i diskussionen om ansvarsfulla produktionsmetoder.

– Genom samarbete mellan lantbrukare, kockar och servitörer förenas hållbar matproduktion och gastronomi.

”En fantastisk resa”

Årets servitör Heidi Martikainen, som jobbar på restaurang Savoy i Helsingfors, är mer än nöjd med de två besöksdagarna hos producenter i den åboländska skärgården.

– Det var en alldeles fantastisk resa. Jag är född och uppvuxen i Helsingfors och har aldrig tidigare haft möjlighet att på det här sättet bekanta mig med varifrån maten kommer och hur djuren sköts om och lever på gårdarna. Jag har inte heller tidigare besökt en mjölkgård och därför var det jätteintressant att få bekanta sig med hur teknologin underlättar arbetet på en robotgård. Jag visste till exempel inte att korna har så mycket frihet och själva får vandra omkring och välja när de mjölkas.

Heidi Martikainen upplever att det största hon fick med sig efter besöket i skärgården var en förändrad syn på matens kvalitet.

– Det väcktes en ännu starkare vilja hos mig att satsa pengar på kvalitet och stöda inhemsk matproduktion.

Hon funderar också över det växande antalet vegetarianer och veganer och allt fokus på att man ska äta mer grönsaker och växtprotein.

– Det är bra, men jag tror att många inte ser helheten. Djuren i Finland har det verkligen inte illa – de får ha sin egen vilja och står inte fastkedjade vid en mjölkmaskin, som många kanske tror. Det är nog mer ekologiskt att äta inhemsk mat än enbart växtprotein från bland annat utländsk soja.

Akas 6
Bettina Lindfors, VD för ELO-stiftelsen, och SLC-ordförande Mats Nylund.

Läs också:

Annabelle är Ekholms favoritpotatis

Lyckad odlingssäsong på Kullas