Oskar Ekholm
Oskar Ekholm tycker att Annabelle är den godaste potatissorten.
Jordbruk SLC Livet på landet

Annabelle är
Ekholms favoritpotatis

Oskar och Anders Ekholm på Nyborg gård i Kimito odlar i år potatis på cirka 12 hektar samt lök, jordgubbar och litet dill. Därtill odlas spannmål på 15 hektar.

– Vi har odlat potatis sedan 1990-talet och har lätta sandjordar som passar utmärkt för potatisodling, säger Oskar Ekholm.

Han kommer att fortsätta odla potatis i framtiden, men har också planer på att utveckla och hitta nya kompletterande grödor. Generationsväxlingen skedde i mars i år, men pappa Anders är ännu aktivt med i det dagliga arbetet som ”potatisodlare emeritus”.

Ekholms odlar mest de tidiga sorterna Timo och Jussi och därtill Annabelle och Siikli. 

– Vi säljer potatisen både till minut- och partihandeln. Då det gäller minuthandeln går största delen till K-Supermarket Reimari i Pargas. Under högsäsong är potatisen i butiken samma dygn som den tagits upp, berättar Oskar Ekholm.

På gården har man också direktförsäljning.

Gamla sorter mest efterfrågade

I år satte Ekholms potatisen redan i slutet av mars och skördade redan till studentfesterna.

– Vi är nog bland de första som sätter potatis, men den blir inte alltid först färdig. Det går snabbare i lerjordar, förklarar Anders Ekholm.

Enligt Ekholms är gamla sorter som Siikli och Timo mest efterfrågade bland kunderna, men de konstaterar att Timo är en sort som egentligen är på tillbakagång.

– Sakta men säkert kommer den nog att försvinna. Den är egentligen litet svårodlad – den kommer visserligen tidigt, men är ojämn i kvaliteten. I Sverige odlar man istället mycket en sort som liknar Timo men heter Swift. Den kan faktiskt vara ännu snabbare än Timo.

Oskar Ekholms egen favorit är Annabelle.

– Smaken är bäst och så håller den sig fast och bra vid kokning. Att servera den med en sill eller fiskbit är det bästa – annat behövs inte på tallriken.

Annabelle levereras bland annat också till den populära sommarkrogen Farmors Café på Högsåra.

– Den är faktiskt överraskande tidig även om den inte borde sättas i lika kall jord som man kan sätta Timo. Men vi har ändå börjat sätta Annabelle ganska tidigt och det har gått bra.


Läs också:

”Det här är motsatsen  till billigmaten”

Lyckad odlingssäsong på Kullas