Fiskars 1
Ekogrönsaksodlaren Mats Nyman deltog för tionde gången i Slow Food-festivalen.
Jordbruk Livet på landet

Slow Food-festivalen
jubilerade i Fiskars

Den tionde Slow Food-festivalen i Fiskars firades senaste veckoslut på ett helt nytt ställe, i det av Fiskars nyrenoverade Tröskhuset. Ett knappt åttiotal producenter deltog i år i evenemanget som lockade cirka 7.000 besökare. Vädret var vackert och soligt men ovanligt kallt med minusgrader på natten och knappa fem plusgrader på dagen.

– Jag tror inte att vi någonsin haft så kallt under festivalen tidigare, konstaterade verksamhetsledare Mikael Kokkonen.

Parkeringsplatserna började fyllas genast på lördag förmiddag då festivalen öppnade. Glada konsumenter trängdes vid försäljningsborden i Tröskhuset och kommersen var livlig redan från start.

Fiskars 3
Johanna von Wrights knäckebröd hade strykande åtgång.

Nöjda producenter

En av de nya producenterna på festivalen var Borgåproducenten Johanna von Wright, vars produkt Åby Foods ekologiska knäckebröd hade mycket god åtgång. Delikatessknäckebrödet bakas i tre smaker: kummin, vallmofrö och fänkål, alla på inhemsk ekoråg.

– Att delta på festivalen är ett bra sätt för mig att få synlighet i den här regionen, sade von Wright som funderar på att etablera sig också i Västnyland.

Åby Foods har haft verksamhet sedan 1990-talet och knäckebrödet säljs bland annat på Stockmann och i olika delikatessaffärer i huvudstadsregionen, som till exempel Anton&Anton.

– Nu kommer jag också att börja sälja till K-gruppen, berättade von Wright, vars företag sysselsätter tre heltidsanställda.

Företaget har en rätt stor export till Frankrike med litet annorlunda knäckebrödssorter än på hemmamarknaden.

– Till Frankrike går bland annat ett knäckebröd med gurkmeja och svartpeppar, ett med lakrits och ett med svartvinbär.

Ekogrönsaksodlaren Mats Nyman från Tenala deltog i festivalen för tionde gången; i år med bland annat ett stort utbud granna pumpor och sin egentillverkade Pumpus, som påminner om hummus. Trafiken kring hans försäljningsbord var också verkligt livlig.

Fiskars 2
Slow Food Västnylands ordförande Diana Nyberg Lindholm gladde sig över att festivalen blivit precis det den var tänkt för, nämligen en mötesplats för producenter och konsumenter.

Lyckat men kallt

Johanna Hammarberg från Grankulla som har besökt festivalen många gånger tyckte att evenemanget som vanligt var trevligt och produkterna fina, men hon led litet av kölden.

– Infravärmelampor hade kunnat göra det trevligare att sätta sig ner och dricka kaffe eller äta en bit mat.

Hammarberg saknade också bland annat Tenala Mejeri, som inte var med på festivalen i år.

Mikael Kokkonen konstaterade att kölden kom väldigt överraskande för arrangörerna.

– Det har aldrig varit så här kallt tidigare under festivalen. Vädret var ju i övrigt mycket lyckat – soligt och fint båda dagarna – det enda minuset var kylan. Vi har inte haft någon uppvärmning på det tidigare stället heller, men vädret har varit varmare.

Överlag var ändå både festivalbesökare och producenter samt restauranger mycket nöjda med årets upplaga av Slow Food-festivalen. Producenterna sålde bra och det nyrenoverade Tröskhuset fungerade till allas belåtenhet.

– Utrymmena är större och luftigare än de vi hade förut. Dessutom är närheten till parkeringsplatserna ett stort plus samt att platsen är tillgänglig också för rörelsehandikappade, konstaterade Kokkonen och avslöjade att festivalen kommer att ordnas i samma utrymmen åtminstone de två kommande åren.

Fiskars 4
Tröskhusets nyrenoverade utrymmen fungerade bra som försäljningsplats under evenemanget. Det enda minuset var den för årstiden ovanliga kylan.