Skydda fjäderfä och andra tamfåglar mot fågelinfluensa

Fjäderfä och andra fåglar som hålls som husdjur ska skyddas mot kontakt med vilda fåglar under vårflyttningen, påminner Livsmedelsverket. Syftet med det är att förhindra fågelinfluensainfektioner.

Ministeriet föreslår understöd för hantering av gråsälar som orsakar skador

Jord- och skogsbruksministeriet föreslår understöd till kommersiella fiskare och fiskodlingsföretag för de kostnader som uppstår för hanteringen av skadevållande gråsälar efter att de avlägsnats enligt bestämmelserna.

SLC - Ti2 Ut20
Ett företag tar hand om hela tungtransportservicen i Skärgårdshavet 2019

NTM-centralen i Egentliga Finland har ingått avtal med Saariston Merikuljetus Oy Meripojat om tungtransportservicen i Skärgårdshavets trafikområde under säsongen 2019. Säsongen inleds i månadsskiftet april-maj och avslutas i november-december.

SLC - Tirol Werbung 1127270
Hård dom efter koattack oroar Österrikes bergsbönder

Sommaren 2014 dödades en tysk turist av en flock uppretade kor på en betesmark i de österrikiska alperna. Kornas ägare har nu dömts att betala kännbara skadestånd till turistens familj. Bergsbönderna oroar sig över framtiden och turismen.

Åländsk jakt med hund ska skydda sjöfåglar

Den åländska kampanjen för att utrota mårdhundar fortsätter. Landskapsregeringen har därför fastställt nya riktlinjer för jakt med hund på häckningsskär.

Polisen kan i fortsättningen ingripa i flygning av drönare

Polisen får större befogenheter att ingripa i modellflygplans och obemannade luftfartygs, s.k. drönares, färd.

Före maskinernas tid – ny utställning på Finlands lantbruksmuseum

Ny utställning i Finlands lantbruksmuseum Sarka tar besökaren på en tidsresa till bondesamhället i det gamla Finland.

Förberedelse tema på Kristna bönders temadagar

Världen runt om oss förändras i snabb takt. På bondedagarna den 15-17 mars behandlas olika synvinklar av förberedelse.

SLC - Img 4791
Lever för entreprenörskapet

En drivande framåtanda behövs för att bli en framgångsrik entreprenör. Det satsar 30-årige Christian Fred på med sin nystartade entreprenadfirma i Kalax i Närpes.

SLC - Img 5838
Mustiga recept i februari

Värmande recept i februari.

SLC - Martin Richenhagen
Håll vargen borta med hjälp av åsnor!

​I Tyskland ökar vargplågan och attackerna mot får är nästan dagliga. Hur ska man bäst skydda sin boskap, undrar farmarna. AGCO-chefen Martin Richenhagen kommer med ett okonventionellt råd – skaffa en åsna!

SLC - Skargardsdelegationen
Skärgårdens möjligheter ska framhållas också i nästa regering

Smidig skärgårdstrafik, digitalisering, smidiga skärgårdstjänster och skärgårdskaraktären som en positiv faktor i den regionala utvecklingen. Det här är mål, som skärgårdsdelegationen vill se i regeringsprogrammet efter riksdagsvalet i april. Skärgården erbjuder en enastående miljö att bo och arbeta i samt att tillbringa sin fritid i. Det säger delegationen i ett pressmeddelande från förra veckan i anslutning till en valdebatt i Lilla parlamentet.