5494B34B 220C 497D 9E39 70Af167Ecc09
Gunnel Englund är mathantverkare, jägare, jordbrukare och odlare. FOTO: Maja-Stina Andersson/Marthaförbundet
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Gunnel Englund är
årets matkulturstipendiat

Marthaförbundet firade den finlandsvenska matkulturdagen den 9 oktober på Kiala gård i Borgå. Gunnel Englund, jordbrukare och mathantverkare i Pellinge, utsågs under kvällen till årets matkulturstipendiat.

Stipendiaten erhåller en summa om 1.000 euro. Stipendiet delades ut av Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson och Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt.

– Gunnel Englund, mathantverkare, jägare, jordbrukare och odlare, har under hela sitt liv arbetat för att på olika sätt främja den finlandssvenska matkulturen. Hon är jordbrukare i femte generationen vid gården Smeds och har modigt moderniserat verksamheten. Gunnel Englunds målmedvetna arbete för kvalitet och mathantverk har på ett väsentlig sätt bidragit till den livskraftiga matkulturen i Pellinge och dess närområden – till gagn och glädje för såväl lokala invånare som sommargäster, lyder prismotiveringen.

– Via förädling av bland annat äpplen och bär fungerar Englund även som ambassadör för den finlandssvenska matkulturen nationellt, och flera priser har redan tillfallit hennes unika produkter. Gunnel Englund är en frimodig förespråkare av närproducerad mat, jakt, odling och lokalt engagemang. Genom sitt arbete bidrar hon till ökad uppskattning av och efterfrågan på inhemska produkter, vilket är helt i linje med Marthaförbundets arbete för en hållbar livsstil.

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. I år är fokus på Skogens smaker.