Kaniber Im Schlepper
Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber låter bygga en bondgård i centrala München för att vidga förståelsen mellan stadsbor och bönder. FOTO: BBV
Jordbruk EU Livet på landet

Bondgård med boskap
ska byggas mitt i München

Den tyska delstaten Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber planerar en bondgård med grisar och boskap mitt i Bayerns huvudstad München. Avsikten är att informera stadsborna om jordbruk och förbättra näringens rykte.

Enligt den tyska regionaltidningen Schwäbische Zeitung ingår satsningen i ett projekt som ska bidra till att polera upp jordbrukets rykte bland stadsborna. Ministeriet söker redan en lämplig tomt för ändamålet i centrala München.

Kaniber noterar att bönderna börjar få nog av att vara måltavla för stadsbornas frustration. De är utleda på att ständigt skymfas som miljöbovar, djurplågare och missbrukare av subventioner, säger ministern.

Stadsbon möter bonden

Idén med en bondgård mitt i stan kan måhända uppfattas som provokativ. Men det är hög tid att minska klyftan mellan stad och land och förbättra den ömsesidiga förståelsen. Vi vill väcka stadsborna till eftertanke, säger Kaniber.

Ministeriet planerar talrika informationskampanjer via sociala medier, TV, radio och dagstidningarna. Det centrala målet är att sammanföra det urbana München och landsbygden under mottot ”stadsbon möter bonden”.

Det är ännu inte klart när och var bondgården kommer att inrättas. I vilket fall som helst ska det bli en riktig bondgård med grisar och många andra djur som hör lantlivet till. Ministeriet ställer fem miljoner euro till förfogande för kampanjen.

Producentorganisationen är med på noterna

Producentorganisationen Bayerischer Bauernverband är med själ och hjärta med på noterna. Producenterna och jordbruksministeriet arrangerade nyligen den traditionella bondemarknaden på Odeonsplatz mitt i München.

Flera hundra producenter, gårdsbutiker, småbryggerier och snapsbrännerier fanns på plats och uppslutningen var stor. Stadsborna kunde inhandla färsk och säsongbetonad mat och få ett och annat recepttips av producenterna.

Jordbruksminister Kaniber var förstås på plats för att inviga marknaden. Enligt producenterna visade träffen hur viktigt det är att träffas. Under mottot ”Bayern blomstrar” förevisade bönderna också sina insatser för den biologiska mångfalden.