SLC - Img 7640
Sommarevenemang vid lantbruksmuseet i Finbygränd

Lantbruksmuseet i Finbygränd, Tenala, är ett besöksmål för både vuxna och barn.

Hjortdjurslicenser kan sökas elektroniskt från och med onsdag

Från och med den 3 april kan man lämna in ansökan om jaktlicens på hjortdjur via Oma riista-tjänsten.

SLC - Dsc 1187
Efterlyser ny diskussion om gårdsslakteriernas villkor

Småskaliga slakterier på landsbygden är ett positivt fenomen ur ekonomisk, miljömässig och etisk synpunkt. Den byråkrati som reglerar verksamheten kunde dock lindras av flera orsaker, säger fårfarmaren och SFP-riksdagskandidaten Christoffer Ingo.

Projekt ska utveckla skötseln av hjortdjurs- och vildsvinsstammarna

Ett omfattande projekt ”Hirvitalousaluetoiminnan kehittäminen” startade i mars. För det praktiska arbetet har det till viltcentralsregionerna rekryterats nio nya planerare för visstidsanställning under tre år, meddelar Finlands viltcentral.

Försök med nytt stöd till bybutiker

Statsrådet har godkänt en förordning om stöd för dagligvarubutikstjänster i form av mångservicecenter i glest bebyggda landsbygdsområden. Det är meningen att stödet ska öppna för ansökningar i början av hösten 2019.

SLC - Mg 8965
Nya regler gäller för enskilda vägar

Lagen om enskilda vägar som varit i kraft sedan årets början, medför många förändringar. Bland annat minskar kommunens inflytande och ansvaret för väglaget skärps. Det finns dock ännu möjlighet att ha enskilda vägar utan ett konstituerat väglag som ombesörjer skötseln av vägen. Lagen gäller på alla enskilda vägar som har ett väglag. För enskilda vägar utan ett konstituerat väglag gäller lagen i tillämpliga delar. En förändring i den nya lagen är att en enskild väg utan ett väglag inte längre kan få kommunalt bidrag.

Första alfakloralosförgiftningen bekräftad hos ett husdjur i Finland

För första gången i Finland har en förgiftning orsakad av alfakloralos - det effektiva ämnet i musgift - säkerställts hos ett husdjur, meddelar Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Den insjuknade katten måste avlivas.

SLC - Dsc 0980
Kristna Bönder samlades till årskonferens i Nykarleby

Omkring hundra jordbrukare från när och fjärran samlades i Nykarleby veckoslutet 15-17 mars för en helg fylld av kristet präglad samvaro. Organisationen Kristna Bönder är en ung förening som funnits officiellt sedan början av 2017.

Stödpersonerna lyssnar!

Gå inte ensam och grubbla utan lyft luren till en stödperson som du kan prata med så att ni tillsammans kan söka en utväg ur svåra situationer.

Älgstammen uppskattas ha minskat med 11 procent

Enligt Naturresursinstitutets uppskattning av storleken på älgstammen var stammen efter jakten hösten 2018 ungefär 86.500 älgar.

Bytesmängden av vitsvanshjort ökade med nästan 30 procent

Jaktperioden på de små hjortdjuren, det vill säga vitsvans- och dovhjort samt rådjur upphörde i mitten på februari. Som byte fick man omkring 53.000 vitsvanshjortar, 91 dovhjortar och omkring 12.700 rådjur.

Rösta om var nästa Landsbygdsparlament arrangeras

I mars avgörs Landsbygdsparlamentet 2020-platstävlingen i en spännande och intressant final. Platstävlingens jury har av sju förslag valt ut sina tre favoriter, som går vidare till den öppna nätomröstningen: Kurikka (Södra Österbotten), Sydöstra Finland (Villmansstrand, Södra Karelen) och Nurmes (Norra Karelen).