Janrec 1
Livet på landet

Smakliga recept för januari

Rotsakspyttipanna (4 pers)

500 gr potatis

500 gr rotselleri

500 gr morötter

1 lök

3 vitlöksklyftor

500 gr nötytterfilé

persilja

4 stekta ägg

inlagd rödbeta

saltgurka

Tärna rotsakerna i 1 cm tärningar och fräs med lök och vitlök några minuter på varje sida. Sätt i ugnsfast form och sätt i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter. Tärna köttet, salta och peppra och stek några minuter på varje sida. Blanda köttet med rotsakerna, dekorera med persilja och stekta ägg. Lägg på ett serveringsfat och servera med rödbeta och saltgurka.

Janrec 2
Rysk sallad med rökt fisk

2 potatisar

1 morot

2 dl frysta ärter 

1 zucchini

en halv gurka eller saltgurka

200 gr varmrökt fisk

300 gr räkor

1 msk citronsaft

200 gr majonnäs

2 msk olivolja

gräslök/vårlök

Skär alla grönsaker i små 1/2 cm tärningar. Koka allt, förutom gurkan, i ca 15 minuter i lättsaltat vatten, tillsätt ärterna efter 10 minuter. Låt svalna och tillsätt gurkbitarna, majonnäs, olivolja, citronsaft och blanda. Tillsätt fisken och räkorna hackade i mindre bitar. Smaka av med salt och peppar och bred ut på små brödskivor, strö över gräslök och servera som drinktilltugg.

Janrec 3
Pasta med broccolisås och korv

600 gr broccoli 

0,5 dl olivolja

0,5 dl grädde

0,5 dl parmesan/mogen hård ost

salt

6 st salsiccia (rå korv)/malet kött

500 g pasta/spaghetti

1 vitlöksklyfta

salt, peppar

ost att strö över pastan

Koka broccolibitarna mjuka i lättsaltat vatten och mixa sedan med olja, vitlök och riven ost. Ta köttet ur korven, smula i mindre bitar (eller malet kött) och bryn i stekpanna tills det fått fin färg och är genomstekt. Koka pastan i lättsaltat vatten, häll av vattnet och blanda med broccoli-crèmen. Lägg köttet på pastan och strö över riven ost.

Janrec 4
Helstekt kyckling med grönsaks-quinoa (4 pers)

1 stor kyckling

2 dl quinoa (kvinoa)

1 squash

1 paprika

1 lök

200 gr champinjoner

2 selleristänger

4 klyftor vitlök

2 knippen rosmarin

2 dl passerade tomater

olivolja

3 tunna citronskivor

2 dl vitt vin

salt, peppar

2 tsk korianderpulver

2 tsk spiskummin

2–3 tsk chili

persilja

Sätt ugnen på 180 grader och smörj en ugnsfast form. Hacka en del av rosmarinen och blanda i olivolja tillsammans med salt, peppar, finskurna citronskivor och vitlök. Smörj in kycklingen med kryddoljan, häll på vitt vin, passerade tomater och resten av rosmarinen. Stek i ugnen i ca 1 h.

Koka 2 dl quinoa i 4 dl vatten och en kycklingbuljongtärning tills fröna är mjuka. Skär squash, paprika, champinjoner, lök och vitlök i små bitar. Smaksätt med salt, peppar, koriander, spiskummin och chili och stek ca 8 minuter tills de är mjuka. Blanda grönsakerna med quinoan, sila av såsen och servera med kycklingen.