Rotsakspyttipanna (4 pers)
500 gr potatis
500 gr rotselleri
500 gr morötter
1 lök
3 vitlöksklyftor
500 gr nötytterfilé
persilja
4 stekta ägg
inlagd rödbeta
saltgurka
Tärna rotsakerna i 1 cm tärningar och fräs med lök och vitlök några minuter på varje sida. Sätt i ugnsfast form och sätt i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter. Tärna köttet, salta och peppra och stek några minuter på varje sida. Blanda köttet med rotsakerna, dekorera med persilja och stekta ägg. Lägg på ett serveringsfat och servera med rödbeta och saltgurka.
Rysk sallad med rökt fisk
2 potatisar
1 morot
2 dl frysta ärter
1 zucchini
en halv gurka eller saltgurka
200 gr varmrökt fisk
300 gr räkor
1 msk citronsaft
200 gr majonnäs
2 msk olivolja
gräslök/vårlök
Skär alla grönsaker i små 1/2 cm tärningar. Koka allt, förutom gurkan, i ca 15 minuter i lättsaltat vatten, tillsätt ärterna efter 10 minuter. Låt svalna och tillsätt gurkbitarna, majonnäs, olivolja, citronsaft och blanda. Tillsätt fisken och räkorna hackade i mindre bitar. Smaka av med salt och peppar och bred ut på små brödskivor, strö över gräslök och servera som drinktilltugg.
Pasta med broccolisås och korv
600 gr broccoli
0,5 dl olivolja
0,5 dl grädde
0,5 dl parmesan/mogen hård ost
salt
6 st salsiccia (rå korv)/malet kött
500 g pasta/spaghetti
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
ost att strö över pastan
Koka broccolibitarna mjuka i lättsaltat vatten och mixa sedan med olja, vitlök och riven ost. Ta köttet ur korven, smula i mindre bitar (eller malet kött) och bryn i stekpanna tills det fått fin färg och är genomstekt. Koka pastan i lättsaltat vatten, häll av vattnet och blanda med broccoli-crèmen. Lägg köttet på pastan och strö över riven ost.
Helstekt kyckling med grönsaks-quinoa (4 pers)
1 stor kyckling
2 dl quinoa (kvinoa)
1 squash
1 paprika
1 lök
200 gr champinjoner
2 selleristänger
4 klyftor vitlök
2 knippen rosmarin
2 dl passerade tomater
olivolja
3 tunna citronskivor
2 dl vitt vin
salt, peppar
2 tsk korianderpulver
2 tsk spiskummin
2–3 tsk chili
persilja
Sätt ugnen på 180 grader och smörj en ugnsfast form. Hacka en del av rosmarinen och blanda i olivolja tillsammans med salt, peppar, finskurna citronskivor och vitlök. Smörj in kycklingen med kryddoljan, häll på vitt vin, passerade tomater och resten av rosmarinen. Stek i ugnen i ca 1 h.
Koka 2 dl quinoa i 4 dl vatten och en kycklingbuljongtärning tills fröna är mjuka. Skär squash, paprika, champinjoner, lök och vitlök i små bitar. Smaksätt med salt, peppar, koriander, spiskummin och chili och stek ca 8 minuter tills de är mjuka. Blanda grönsakerna med quinoan, sila av såsen och servera med kycklingen.