Sotka 1
Till projektet hör satsningen ”Haahka”, som innebär lokal intensivjakt på mink och mårdhund i skärgården för att freda fåglarnas häckning. FOTO: Marton Berntsen
Livet på landet

Intensivjakt ska trygga
sjöfåglars häckning

Nytt projekt ska tömma viktiga områden på mink och mårdhund.

Nu startar Jord- och skogsbruksministeriets projekt ”Sotka” som ska förbättra utsatta vildfåglars livsvillkor. Inte minst många andfåglar har varit på tillbakagång den senaste tiden.

Till projektet hör satsningen ”Haahka”, som innebär lokal intensivjakt på främmande arter – i första hand mink och mårdhund – för att freda fåglarnas häckning.

Jakten ska ske i skärgården och vid viktiga häckningsområden på fastlandet. Soktaprojektets koordinator Heidi Krüger nämner bland annat Pargas, Kimitoön, Tvärminne och Porkala som platser där intensivjakt blir aktuell på utvalda områden.

Sotka 2
Projektet Sotka ska hjälpa utsatta vildfåglar bland annat genom jakt på mink och mårdhund, berättar Heidi Krüger vid Jord- och skogsbruksministeriet. FOTO: Jean Lindén

Viktiga områden töms

Intensivjakten ska utföras av speciellt utbildade jägare med hundar i samarbete med de lokala viltvårdsföreningarna. Man ska alltså helt tömma de utvalda områdena på de främmande arterna, och sedan är tanken att lokala krafter ska försöka hålla minkarna och mårdhundarna stången.

Krüger konstaterar att det blir utmanande att hålla områden fredade på fastlandet. Det finns helt enkelt så många minkar och mårdhundar. På öar är förutsättningarna klart bättre.

Nu hoppas Krüger att man ska hitta tillräckligt många som är intresserade av att delta i intensivjakten.

– Det här är en syssla för unga män, säger Krüger till Landsbygdens Folk, och konstaterar att det behövs både hundar och hundförare.

Hela Sotka-projektet har en budget på 3 miljoner euro för perioden 2020-21. Krüger säger att intensivjakten kan starta redan i vår.

Sotka 3
Sami Niemi (i bakgrunden) vid Jord- och skogsbruksministeriet säger att allmänheten ska höras under det sexåriga vargprojektet Life Boreal WOLF. I förgrunden Ilpo Kojola från Naturresursinstitutet Luke vid de nationella viltdagarna (Riistapäivät) i Åbo tidigare denna vecka. FOTO: Jean Lindén

Sexårigt vargprojekt

En annan projektnyhet är den sexåriga vargsatsningen Life BorealWOLF. Den koordineras av Naturresursinstitutet Luke och finansieras delvis av EU.

Målet är, uppger man i ett pressmeddelande, bland annat att öka acceptansen för varg, lindra de konflikter som är förknippade med vargen samt förebygga vargskador, vargrädsla och illegal vargjakt genom att förbättra tillgången till information och ta fram konkreta åtgärder.

Vid Viltdagarna, som inleddes i Åbo i tisdags, utlovade Sami Niemi vid Jord- och skogsbruksministeriet att flera vargforum ska arrangeras under projektperioden i samarbete med de regionala viltråden.

Katja Holmala, forskningschef på Naturresursinstitutet, konstaterar:

– Vi är flera aktörer som samarbetar i projektet och vill engagera medborgarna i en dialog. Samarbete och dialog är viktiga verktyg speciellt i kontakterna med dem som lever i vargtrakter.

Huvudaktörer, vid sidan av Luke, är Finlands viltcentral, Forststyrelsen, Finlands naturskyddsförbund samt Polisinrättningen i Östra Finland.