Genee4
Generationsväxlingskurserna brukar alltid locka många deltagare i Österbotten. I år var inget undantag. Många kom för att ta del av viktig information som här på Optima Lannäslund i Jakobstad.
Jordbruk SLC Livet på landet

Planera generationsväxlingen
i god tid

Årets generationsväxlingskurser har lockat många deltagare i Österbotten. Ett bevis för jordbrukarna som ger över till en ny generation verkligen vill göra det på rätt sätt. Viktigaste rådet? Börja planera i god tid.

– Det kan hända att ni som är här vet en del om generationsväxling. Men det kan också hända att ni känner att ni vet ännu mindre efter kursen. Då är det faktiskt så att ni har lärt er nåt.

Med de orden inledde ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas generationsväxlingskursen vid Optima Lannäslund i Jakobstad förra veckans onsdag – den sista av tre tillfällen som ordnades i landskapet. Det viktigaste rådet som de här återkommande kurserna ger är att alla inblandade parter i en generationsväxling ska börja förbereda sig i god tid.

– Det alla bör tänka på är att förutsättningarna för varje gård är unika. Det går inte att kopiera hur grannen gjorde eller jämföra med andra. Det fungerar inte så. Därför är det så viktigt att man börja planera inför generationsväxlingen flera år på förhand, säger Anne Sigg och Maria Mannström-Ahlskog från Proagria ÖSL.

Involvera hela familjen

Att lämna över verksamheten som man varit med om att förvalta och utveckla i åratal kan vara en känslomässigt svår sak för många. Det kan bidra till att ämnet undviks för länge, konstaterar de.

– Det kan vara en stor sak för den äldre generationen att börja fundera på något som byggts upp under en hel livstid. Ämnet kan vara känsligt och det måste få mogna men det är viktigt att inte vara rädd för att ta upp det till diskussion för att få processen att börja rulla på, säger de.

Inför en generationsväxling är frågorna många och lantbrukssällskapet erbjuder generationsväxlingsrådgivning. Finns det flera syskon är det viktigt att involvera samtliga i processen tidigt.

– Det finns fall där överlåtaren enbart diskuterat med övertagaren, gjort klart alla papper och lämnat övriga syskon utanför. Det är ingen bra lösning utan det är viktigt att ha en öppen diskussion med hel familjen, säger Mannström-Ahlskog.

Genom att inkludera hela familjen i ett tidigt skede klargörs vem som övertar gården och eventuella svårigheter undviks.

– Hur ska de syskon som inte övertar gården tas i beaktande? Ska de få någon kompensation i stället – allt det här faller på överlåtaren. Förs ingen dialog med övriga syskon finns risk för inre stridigheter och det är något som bör undvikas, förklarar Sigg.

Proagria ÖSL hjälper till med nödvändiga kalkyler, som att beräkna gårdens gängse värde, skulder och vilken egendom som ska ingå och om makarna äger något gemensamt eller skilt.

– Det är viktigt att tydliggöra vad som ska ingå i generationsväxlingen, säger Sigg.

Genee7
Anne Sigg från Proagria ÖSL konstaterade att det är viktigt att börja planera inför generationsväxlingen i god tid. Det är också viktigt att inkludera hela familjen i samtal som i vissa fall kan vara känsliga för många. Att ge över gården till nästa generation är inte alltid lätt, säger hon.

Utred skulderna

Att utreda generationsväxlingen med samtliga berörda parter är också viktigt ur finansieringssynpunkt.

– Finns det tillräckligt med säkerhet för eventuella lån om en del av skogen ges till någon som inte berörs av generationsväxlingen? Det är viktigt att man har en plan då man börjar diskutera med banken, fortsätter hon.

Skulderna är viktiga att reda ut. Målet är att överlåtarna helst ska vara skuldfria efter generationsväxlingen.

– I vissa fall går det och i vissa fall inte. Det finns också skäl att gör lönsamhetskalkyler och verkligen reda ut om det är lönsamt för den yngre generationen att överta gården, konstaterar Mannström-Ahlskog.

Listan över viktiga saker slutar inte där. Ska överlåtarna dra sig tillbaka helt och ge över bestämmanderätten eller fortsätta vara delaktiga med till exempel partiell ålderspension? Då kan stegvis generationsväxling vara ett alternativ exempelvis om den äldre generationen inte uppnått pensionsålder med en ivrig yngre generation som vill komma med i verksamheten.

– Det är också möjligt att sälja en del av gården och bilda en beskattningssammanslutning och i vissa fall kan aktiebolag vara ett alternativ, säger hon.

Startstöd eftersträvas alltid vid generationsväxlingar, men kan ibland vara svårt att uppnå på grund av kravet på tillräcklig företagarinkomst.

– Startstödet för unga jordbrukare är uppdelade i två nivåer, ett högre med direktbidrag på 35.000 euro och ett lägre på 10.000 euro, bidraget innehåller också räntestödslån. Startstödet förutsätter att den nya generationen har beslutande- och bestämmanderätt i företaget, säger Sigg.

Genee8
Sören Lawast var en av de många som deltog i årets generationsväxlingskurser. Det är mycket viktigt att börja planera i god tid, säger han.

Är ute efter fakta

På generationsväxlingskurserna får deltagarna mer ingående information om beskattning och pensionsförsäkringssystemet LPA. En av de som var på plats i Jakobstad var potatisodlaren Sören Lawast som på sikt ska börja planera inför en generationsväxling.

– Inom 2-3 år börjar det vara aktuellt att genomföra generationsväxlingen på vår gård. Så jag är ute i god tid och att vara det var också ett av de viktigaste råden, konstaterar han.

Att samla på sig fakta och bli mera medveten är en av orsakerna till varför han deltog i träffen.

– Man hör ibland om fall där generationsväxlingen har blivit ett problem och därför vill jag ha så mycket fakta som möjligt att den genomförs smidigt på vår gård.

Sonen studerar andra året i Ekenäs och har enligt Sören visat intresse för att ta över. Själv har han inte planer på att ge över gården helt på en gång.

– Det kan bli fråga om partiell överlåtelse som sammanslutning eller till och med aktiebolag. Jag ska vara med ännu i flera år för jag vill också vara med och köra in den nya generationen i det praktiska arbetet.

Är det en känslomässigt svår sak för dig? 

– Nej, det tycker jag inte. Jag är tredje generationen på gården och jag har snart gjort min del och kan föra gården vidare. Det känns bra att en yngre generation vill ta över, säger Sören.

Genee2
Förra veckan ordnades den sista generationsväxlingskursen i Jakobstad där flera olika föreläsare tog upp viktiga saker. Närmast: Maria Mannström-Ahlskog och Anne Sigg, Annika Grannas, Åsa Mattsson och Holger Falck.