Livet på landet

Ålands museum
får uppstoppad varg

Den varg som sköts under skyddsjakt på Åland den 28 december har nu stoppats upp för att bli en del av Ålands museums sommarutställning som enligt planerna öppnar den 6 juni.

– Vargen är nog det mest speciella och häftigaste som jag har gjort under mina åtta år som djurkonservator på Åland, säger Erik Raitanen.

Sedan 2012 har han jobbat heltid med att stoppa upp djur hemma i skärgårdskommunen Föglö. Efter studentexamen utbildade han sig nämligen till djurkonservator under drygt två år vid Naturhistoriska museet i Helsingfors.

Han har kunder också på fastlandet särskilt bland jägare som vill att deras jakttroféer stoppas upp. Erik har själv jakt som ett mycket stort intresse.

Donerad till museum

Den inom EU fridlysta vargen sköts efter specialtillstånd av Ålands landskapsregering, som samtidigt blev ägare till det fällda djuret.

– Efter diskussioner bestämdes att vargen skulle stoppas upp och doneras till Ålands museum som är underställd landskapsregeringen, förklarar David Abrahamsson som är jakthandläggare vid landskapsregeringens enhet för jakt- och viltvårdsfrågor.

Ålands jakt- och fiskemuseum i Eckerö kunde ha varit ett alternativ, men det museet ägs av en fristående stiftelse.

– Säkert kan jaktmuséet senare få möjlighet att visa upp vargen, säger Abrahamsson.

Eftersom den fällda vargen visade sig ha en gammal skottskada gjorde landskapsregeringen en polisanmälan om jaktbrott.

För ett tag sedan fick landskapsregeringen beskedet att polisundersökningen inte har avslutats, men tills vidare ligger den vilande i brist på bevis.