Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

Oklart om väglag
behöver FO-nummer

I mars blev väglag tvungna att skaffa FO-nummer för att kunna sköta bankärenden. Men nu kommer Vägföreningen i Finland r.f. med nya rekommendationer om att det inte är nödvändigt.

Orsaken till de nya rekommendationerna är att Skatteförvaltningen har inspekterat sina direktiv. Deras färska slutsats är att FO-nummer inte beviljas enbart på grund av att banken kräver det. Endast om ett väglag eller fiskelag på grund av exempelvis virkesförsäljning behöver registrera sig som mervärdeskattskyldig, då ges FO-nummer till väglaget.

Det finns väglag som har ansökt till skatteförvaltningen om FO-nummer, men som nu har fått nekande svar med ovanstående motivering. Enligt vägföreningen är det i dagsläget aningen oklart hur behovet avgörs. En del väglag kan beviljas FO-nummer, men den största delen av väglagen som ansökt kommer att få avslag.

Vägföreningen konstaterar att vändningen inte löser grundproblemet som är att Finansinspektionen förutsätter att bankerna måste identifiera alla sina kunder. Men en del av bankerna har redan meddelat att man tar en paus och inte stänger väglagens konton trots att FO-nummer saknas.

– Eftersom alla banker kanske är omedvetna om det här är det viktigt att väglagen berättar om den nya utvecklingen, skriver väglaget i ett informationsbrev.

Vägföreningen i Finland r.f. rekommenderar att de väglag som funderar på att ansöka om FO-nummer avbryter processen eftersom det i dagsläget är en onödig arbetsinsats.