Mathantverk Fm2020
Tävlingen, som ordnas för femte gången, har i år specialtemat skärgårdens måltidsturism.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Skärgårdens måltidsturism
specialtema för FM i Mathantverk

Samkommunen Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä ordnar i samarbete med Mathantverk i Finland rf tävlingen Mathantverk FM och en seminariehelhet på Rasekos campus i Reso 14-16.10. Tävlingen, som ordnas för femte gången, har i år specialtemat skärgårdens måltidsturism.

Utöver Mathantverk FM utlovas det bland annat intressanta seminarier kring mat, Närmatsmarknaden, avsmakning av nya produkter och möten med matentusiaster. Målet med tävlingen Mathantverk FM är att inspirera företag som tillverkar närproducerade livsmedel och mathantverk att ta fram produkter av hög kvalitet, som uppfyller kraven på mathantverk.

Syftet är också att bevara och utveckla lokala matkulturer samt göra begreppet mathantverk känt för den stora allmänheten. Tävlingen är öppen förutom för finländska företag också för företag i övriga Norden och Baltikum. Det finns 11 tävlingskategorier och flera tiotals klasser, inklusive bland annat bageriprodukter, sylt, konserver, drycker och olika förädlade kött- och fiskprodukter.

– Att ordna tävlingen Mathantverk FM ger oss vid Raseko ett fantastiskt tillfälle att samla branschaktörer från producenter till restaurangföretagare och organisationer, berättar utvecklingsexperten Tomi Aho som fungerar som tävlingsledare.

– På västkusten syns närheten till havet i regionens produktsortiment, men det skulle kunna synas ännu mer. Genom årets tema, ”skärgårdens måltidsturism”, vill vi också göra möjligheterna som skärgården erbjuder bekanta för den stora allmänheten.

Anmälan sker på webbplatsen

– Det lönar sig absolut för företag som tillverkar mathantverkslivsmedel att delta i tävlingen, uppmuntrar Tomi Aho.

– Alla företag som delar i tävlingen får värdefull respons av expertjuryn på sina produkter, vilket gynnar den fortsatta utvecklingen av produkten.

Tävlingsjuryn består av experter på mathantverk och nätverksrepresentanter. Bedömningen sker på onsdag och torsdag, och vinnarna i de olika kategorierna avslöjas under en gala på torsdag kväll 15.10. Alla tävlingsprodukter finns med på Närmatsmarknaden på fredagen.

Tävlingsprodukten ska tillverkas som hantverk på lokala eller åtminstone inhemska råvaror med känt ursprung. Dessutom ska produkten finnas till salu till exempel i gårdsbutik, i regelbunden Reko-handel eller i detaljhandeln. Ett företag kan tävla med högst två produkter i varje klass.

Anmälan till tävlingen sker på webbplatsen artesaaniruoka2020.fi/svenska/

Seminarier och kringevenemang

Tävlingen planeras i samarbete med Reso stad och turismföretaget Naantalin matkailu. I Nådendal ordnas evenemang som stöder turismföretagarnas verksamhet.

På Reso bibliotek i auditoriet Martinsali ordnas onsdag 14.10 och torsdag 15.10 seminarier med temana skärgårdens måltidsturism och framtidens kost. På fredag 16.10 kan allmänheten bekanta sig med tävlingsprodukterna vid Närmatsmarknaden, där också småskaliga producenter i regionen kan sälja sina produkter.

I planerna ingår också ett evenemang i Oktoberfest-stil som presenterar mikrobryggeriprodukter på fredag kväll.

Mathantverk i Finland rf fungerar som ett intresseorgan för redan etablerade mathantverkare och som en knutpunkt för alla med intresse för mathantverk. Läs mer här: www.mathantverkarna.fi