SLC - Dsc 0850
Loukko i Närpes höjer profilen efter årsskiftet

Ralf Latvala och Jimmy Ratus sköter försäljningen vid Loukkos lantbruksaffär i Närpes. I början av nästa år lämnar företaget den gamla stationsmiljön i Finby för en mera centralt belägen affärslokal på Nixback i samma by.

SLC - Tarja Heikkila 1
Björkris blir konst i hennes händer

– Att arbeta med björkris kan man jämföra med att göra en skulptur, säger konsthantverkare Tarja Heikkilä. Hon ser den unika strukturen för varje björkris då hon arbetar.

SLC - 1 Img 5563
Lufttorkad skinka från San Daniele torkas under minst 13 månader

Syskonen Arinna och Alessio Prolongo för det gedigna mathantverket vidare, att tillverka San Daniele D.O.P Prosciutto Crudo-lufttorkad skinka, genom företaget Prosciuttificio Prolongo som deras farfar startade.

SLC - Julgran Sjalvplock 04
”Folk uppskattar inhemska julgranar”

Tre generationer på julgransuppköp. Hade Kåre Pihlström ordnat det årliga självplocket av julgranar bara en dag senare hade marken varit vintrigt vit, men kommersen var det inget fel på trots att snön saknades ännu i söndags.

Julgranstraditionen förändras i sakta mak

Fler än vartannat hem i Finland skaffar en julgran. En inhemsk gran är alltjämt det populäraste alternativet, men på senare år har det också skett förändringar i traditionerna.

Ledare: Aktiveringsmodellen drabbar äldre på landsbygden, men …

Arbetslösa har svårt att fylla kraven i regeringens så kalla aktiveringsmodell. Det är i synnerhet arbetslösa över 55 år på glesbygden som drabbas av modellen, eftersom de helt enkelt har svårt att få arbete. Det är FFC och Industrifacket som har undersökt hur arbetslösa medlemmar lyckas uppfylla villkoren i den så kallade aktiveringsmodellen i år. Det är bara en procent som har försökt uppfylla villkoren genom företagande. Men också tidigare regeringar har ibland fört em förnedrande politik gentemot arbetslösa.

Nya verk och lagar i kraft nästa år

Det nya livsmedelsverket inleder sin verksamhet vid ingången av 2019. Vid årsskiftet träder också livsmedelsmarknadslagen i kraft, ett nytt aktielägenhetsregister införs och de nya fiskeområdena börjar fungera. De här ändringarna berör alla jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde.

Avbytarservice för pälsdjursuppfödare oförändrad

Under 2019 är maximikvantiteten semester för pälsdjursuppfödare 18 dagar och det maximala antalet timmar extraledighet 120 timmar per pälsdjursuppfödare.

SLC - Cap
Färre färdiga regler från Bryssel ska gynna både klimat och producenter

Mera valfrihet för medlemsstaterna i den nya CAP ger enklare och effektivare jordbrukspolitik, var EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogans budskap under EU Agricultural Outlook-konferensen i Bryssel.

Fiskeriområdenas verksamhet påbörjas 2019

De nya fiskeområden påbörjar sin verksamhet 1.1.2019. NTM-centralerna sammankallar fiskeriområdenas första stämmor genast i början av 2019.

Nylund nöjd med att Viexpo får mer resurser

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) är nöjd över att det österbottniska andelslaget Viexpo beviljas 170.000 euro i tilläggsfinansiering av riksdagens finansutskott.

Kristel Nybondas LAF:s blivande verkställande direktör

Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF har valt sakkunnig JM Kristel Nybondas, 50, till ny verkställande direktör. Hon påbörjar sin nya tjänst i september 2019. Förbundets nuvarande verkställande direktör Veli-Matti Rekola går samtidigt i pension.