SLC - Aland
Förödande storm förstörde hans skog

Skogsägaren Karl-Göran Holmroos i Saltvik Haga är en av många ålänningar som fick en stor del av sitt livsverk ödelagt av nyårshelgens förödande storm Alfrida. – Det kom nog en klump i halsen och en droppe i ögonvrån när jag efter stormnatten såg den totala förödelsen i stora delar av min skog, säger han.

ÅPF kräver ersättning för nya vattenskyddsområden

Ålands Producentförbunds mark- och miljöutskott anser det självklart att markägarna måste få ersättning ifall det blir begränsningar i deras rätt att utnyttja sina marker.

Svinpest kan spridas med flugor och myggor

Afrikansk svinpest kan spridas via flugor och myggor. Smittan kan överföras från vildsvin via infekterade insekter till tamgrisar som sväljer en smittobärande insekt, visar danska studier.

Debatt: Stora och livskraftiga älgar är målet

Det borde ligga i allas intresse att hålla en hög kvalitet på älgstammen, skriver Jonas Malmsten i sitt svar till Bjarne Anderssons senaste kolumn ”Från mitt vindskydd” (i LF 51-52 2018).

Novia får donation av Snellman

Snellmans Köttförädling Ab donerar 10.000 euro till Yrkeshögskolan Novias naturbruksutbildningar.

Nästa vecka visar Finland upp sig på världens största matmässa i Berlin

Nästa vecka börjar Grüne Woche-mässan i Berlin där Finland medverkar som partnerland. Finlands tema för mässan är ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen.

SLC - Sjoskog1Webb
Stor uppslutning på Niclas Sjöskogs kampanjstart inför riksdagsvalet

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog inledde officiellt sin valkampanj i måndags som kandidat för SFP i riksdagsvalet i vår. Det skedde för fulla hus i Purmo skola i Pedersöre. Uppslutningen överträffade förväntningarna så pass mycket att det blev att ordna fler kaffekoppar i all hast. – En mycket trevlig överraskning, säger Niclas Sjöskog. Han vill prioritera landsbygdsnäringarna och möjligheterna att leva ett bra liv på landsbygden samt klimatet och välmående i arbetet.

Utredning om störningar i vattentjänster ska bli klar före sommaren

Jord- och skogsbruksministeriet har utsett utredare som ska analysera vissa störningar som vattentjänster varit utsatta för under de senaste åren. Frågan ska granskas ur en särskild synvinkel, det vill säga hur olika aktörer har skött sina lagenliga skyldigheter före och under störningarna. Utredningen ska leda till åtgärdsrekommendationer för att minska vattentjänsternas risker och utveckla kontinuiteten vid kommande störningar.

SLC - Mikael Holmberg
Mikael Holmberg kandiderar i riksdagsvalet

Mikael Holmberg, stadsstyrelseordförande i Pargas stad, kandiderar för SFP i riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets. – Med 30 års erfarenhet av kommunala förtroendeuppdrag och med en mångårig erfarenhet av ordförandeskap i bankstyrelse samt många förtroendeuppdrag inom lantbruksproducentrörelsen känner jag mig motiverad att ställa upp i ett riksdagsval igen, säger han.

Utkomstskyddet för företagares familjemedlemmar förändras

Utkomstskyddet vid arbetslöshet för företagares familjemedlemmar förbättras.

Förordningen om NTM-centralerna och avgiftsförordningen har uppdaterats

Regeringen har godkänt en uppdaterad förordning om närings-, trafik- och miljöcentralerna och förordningen om NTM-centralernas avgifter.

Risto Timonen överdirektör för NTM-centralen i Egentliga Finland

Risto Timonen har förordnats till överdirektör för Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland för tiden 1.1-31.12.2019.