Dsc 1489
Marina Nyqvist framför fiskarförbundets blivande kontor vid Fiskets Hus på fiskstranden i Vasa.
Landsbygdsnäringar

Marina Nyqvist är Österbottens
fiskarförbunds nya ansikte utåt

Övermarkbon Marina Nyqvist är ny på posten som verksamhetsledare på Österbottens fiskarförbund som inrättar sig i det nya komplexet Fiskets Hus i juli. På sistone har Nykvist utfört en hel del praktiskt fältjobb i Sydösterbotten.

I början av maj efterträdde Marina Nykvist den långvariga verksamhetsledaren Guy Svanbäck vid Österbottens fiskarförbund. Guy Svanbäck har för avsikt att gå i pension vid årsskiftet. Tills dess fortsätter han sitt värv på förbundet som specialsakkunnig.

– För min del handlar det om att ta till sig helt nya arbetsuppgifter – framför allt att se över ekonomin, projektbidrag och administrationen – så det är mycket bra att jag kan rådfråga Guy Svanbäck i början, säger Marina Nyqvist.

Karteringsarbeten längs hela den österbottniska kusten

Kasköbördiga Marina Nyqvist är biolog till professionen. Hon har varit projektchef på ÖF sedan september 2013. Innan dess har hon varit anställd som amanuens vid Husö biologiska station och innehaft olika lärarjobb. Hon har doktorerat vid universitetet i Bournemouth i södra England. I sin avhandling har hon undersökt fiskens beteende.

Med fokus på mindre vattendrag som fisklekplatser har Marina Nykvist själv rört sig mycket på fältet i området mellan Närpes och Kristinestad på senare tid.

– Det handlar bland annat om att ta vattenprover, se över fiskens vandringsleder och identifiera olika åtgärdsbehov.

– Vi gör karteringsarbeten längs hela den österbottniska kusten. Ralf Wistbacka ansvarar för arbetet i norra Österbotten. Vattenprovtagningen utförs i samarbete med Södra Österbottens NTM-central och Åbo Akademi.

I samma veva omnämner den färska verksamhetsledaren ett aktuellt öringsprojekt i Lappfjärds å där det med hjälp av radiotelemetri undersöks om vilda och odlade havsöringsmolt blir skarvföda.

– Öringsmolten söker sig ut mot havet vid 2-3 års ålder. Forskningen på det här området är klart mera utvecklad i Danmark. En dansk forskare, som är specialiserad på skarv och fisk, var för övrigt på plats i slutet av april när projektet i Lappfjärd startades.

– Skarvattacker mot havsöringar är ett stort problem i Danmark, säger Nyqvist.

Skarvmängderna varierar

Ett mångårigt dilemma för den österbottniska fiskerinäringen är den rikliga skarvpopulationen och den minst sagt tungrodda byråkratin i samband med skyddsåtgärder.

Hur är läget på skarvfronten i Österbotten våren 2019?

– Jag har i det här skedet inte någon officiell statistik att stöda mig på. Men enligt olika rapporter verkar skarvmängderna variera i landskapet i år.

– Både i Sydösterbotten – med undantag av Storgrynnan i Pjelax skärgård där beståndet har försvunnit – och i norra Österbotten samt i Vallgrundstrakten har stora mängder observerats. Däremot har fiskare från Bergö och Sundom framhållit att det har varit färre skarvar än normalt i deras område.

Byråkratin kring skarvjakt och därtill anknutna skyddsåtgärder fortsätter att vara trög och långsam. Myndigheterna tar gärna parti för fågelbestånden och fiskeområdena tvingas inte sällan söka ändring via domstol. För närvarande är flera besvär från Österbotten under behandling, säger Nyqvist.

– Exempelvis har Kristinestad-Storå fiskeområde fått nekande svar. Man får inte olja in ägg eftersom det handlar om fågelpopulation som befinner sig på ett Natura 2000-område. Två tillstånd är aktuella i Närpes respektive Vasa. För övrigt har fiskeområdena i Korsnäs-Malax och Närpes-Kaskö sammanslagits till Södra Kustösterbottens fiskeområde som nu är innehavare av dessa två tillstånd.

– På Juckasgrynnan i Vasa stadsfjärd görs sannolikt nya inoljningsarbeten i vår. Fiskeriområdet har utsett en arbetsledare för åtgärderna i Vasa.

Ersättning för sälar?

Sälattacker är ett annat klassiskt problem för yrkesfisket.

– Speciellt för sikens del är sälen ett betydande problem i Österbotten. Det finns stora populationer av både gråsäl och östersjövikare.

– Vad gäller jakten på gråsäl tillämpas ett kvotsystem. Att gråsälen är fredad till 15 april ställer till med praktiska problem. Det vore mera smidigt att bedriva jakt under de perioder då istäcken är tjockare.

– Antalet är säljägare är för lågt i landet. Att EU inte tillåter försäljning av sälrelaterade produkter är exempel på en försvårande faktor.

– Ett förslag om att fiskare som för bort gråsälar från havet ska börja få ersättning är aktuellt på ministerienivå och en fråga för den kommande regeringen att fatta beslut om, tillägger Nyqvist.

Dsc 1477
Efter flera år som projektchef får Marina Nyqvist nya arbetsuppgifter som verksamhetsledare för Österbottens fiskarförbund. Vår ambition är främst att främja det regionala fisket och fiskbeståndet, säger Nykvist som gjjort mycket fältjobb i Sydösterbotten på sistone.

Yrkesfiskarkåren i behov av föryngring

Det finns idag ett 90-tal registrerade österbottniska heltidsfiskare som når upp till en årlig omsättning på minst 10.000 euro. Det handlar dock om en liten och åldrande yrkeskår som väntas krympa ytterligare i framtiden.

– Medelåldern är knappt 60 år och en fjärdedel är över 70 år, säger Marina Nyqvist.

En del yngre yrkesfiskare har visserligen tillkommit på det österbottniska fältet. Men att behovet av föryngring kvarstår är ett klart faktum.

– Ifjol hade vi ett rekryteringsprojekt som riktade sig till högstadieelever. Målsättningen var att locka ny arbetskraft till fiskebranschen på lång sikt. Det gjordes exempelvis företags- och fiskehamnsbesök i samband med projektet.

– Vi samarbetade med yrkesinstitutet Livia i Pargas som är den enda läroanstalt som erbjuder yrkesfiskarutbildning i landet.

– Efter ett besök hos fiskeföretagaren Hasse Sjökvist i Nämpnäs, Närpes anmälde tre elever intresse för sommarjobb. Vanligtvis brukar man få färre ansökningar, exemplifierar Nyqvist.

– Under projektets gång framgick det efter diskussioner med fiskare att det finns intresse för ett mentorsystem mellan erfarna och nya fiskare i Kustösterbotten. Ett ytterligare steg framåt är att bana väg för läroavtal. För det ändamålet vore det viktigt att kunna utveckla ett samarbete mellan Livia-institutet och YA.

Utanför Jakobstad har företaget Ekofishs planerade fiskodling till havs stött på starkt motstånd bland både privatpersoner och olika föreningar. Man varnar för den påtagliga miljöbelastning, försämring av vattenkvaliteten och andra slags olägenheter som fiskodlandet skulle leda till.

– Enligt den nationella strategin behövs det fler havsbaserade fiskodlingar i Finland för att man ska kunna öka den inhemska fiskproduktionen, säger Marina Nykvist.

– Att 80 procent av den fisk som konsumeras i dagens Finland av utländsk härkomst visar definitivt att det är något fel på marknaden, säger Nyqvist i samma veva.

Fiskets Hus en klar profilhöjning

Österbottens fiskarförbund, som har en kontorsbesättning på fem personer, flyttar i sommar från Fredsgatan 20 i centrala Vasa till det nya komplexet Fiskets Hus vid fiskstranden.

– Det blir officiell invigning av Fiskets Hus den 30 juli. I samma bygge kommer Restaurang Hejm, som serverar både fiskrätter och annan slags mat, samt affären Kött- och Fiskdisken att inrättas.

– Flytten till den havsnära miljön innebär en klar profilhöjning för vår del. Vi ska samarbeta med de andra aktörerna. Olika program ska ännu finjusteras. Själva har vi framför allt rollen som en rådgivarorganisation i fiskefrågor.

– Förbundets allmänna mål är att främja fisket och förutsättningar för att bedriva fiske i Österbotten samt att arbeta för starka fiskbestånd i landskapet, sammanfattar Marina Nyqvist.