Bok 1
Diana Lindholm och Bitte Westerlund är stolta och glada över pinfärska boken Smaka på Västnyland som nu finns ute i bokhandlarna. Den säljs också bland annat på Lill-Breds i Ingå och i Backers bageributik nära Fiskars bruk.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad Livet på landet

Alla matvägar
leder till Västnyland

Boken Smaka på Västnyland som nu finns ute i bokhandlarna bjuder på en mångsidig och inspirerande närmatsresa i den vackra regionen. Läsaren får hänga med på allt från odlingar, restauranger, mejerier och bryggerier till Slow Food-festivalen i Fiskars.

– Med boken vill vi att folk ska få upp ögonen för regionen Västnyland. Vi är litet dåliga på att visa upp oss trots att här finns så mycket intressant, säger Bitte Westerlund som både kommit med idén och fungerat som redaktör för bokprojektet. Ansvarig utgivare är föreningen Slow Food Västnyland.

Resultatet är en trevligt layoutad och inspirerande helhet som med sina sammanlagt 487 fotografier verkligen lyckas väcka en lust hos läsaren att besöka alla ställen, prova recepten och träffa de driftiga människor som lyfts upp i boken.

Westerlund inleder med en redogörelse för sin egen uppväxt på bondgården Mengels i Mjölbolsta och efter det får läsaren möta en lång rad lokala producenter och företagare samt bekanta sig med olika matrelaterade evenemang i regionen. Bland de gårdar som presenteras i boken kan nämnas bland annat Mörby, Lill-Breds och Tallbacka Trädgård samt Nitlax Highland Cattle.

Bok 2
Grönsaksodlaren Mats Nyman stod värd för boksläppet på sin gård vid Ovanmalmträsket i Tenala.

Från pumpaodling till ätliga, vilda växter

Själva boksläppet skedde vid Ovanmalmträsket i Tenala hos Slow Food-styrelsemedlemmen Mats Nyman, i boken kallad ”den passionerade pumpaodlaren”. Förutom en mängd olika grönsaker odlar Nyman 17 olika sorters pumpor i sitt företag Mats Träd & Gård.

– Mina produkter går främst till lokala butiker och restauranger, även i Helsingfors.

Förutom pumporna kommer Nyman i år att odla fänkål, slanggurka, frilandsgurka, tomater, lök, purjo, vitlök, rödbetor, morötter, kinakål, grönkål, kålrabbi, svartkål, broccoli, blomkål, persilja, bönor av många olika sorter, ärter, chili, paprika, koriander och marockansk mynta.

Biologen Catherine Munsterhjelm, som är en annan av de medverkande i boken, bjöd under boksläppet på vandring med ätliga, vilda växter. Efter vandringen, där deltagarna fick bekanta sig med ett tjugotal växter, bjöds de på krispiga nässelchips, kirskålspaj med getost och mandelsmakande rönnbladsknoppskaka som sköljdes ner med mjödliknande mössörondricka gjord på späda björklöv.

– Jag har plockat och ätit vilda växter ända sedan barndomen i Ingå skärgård, berättar Munsterhjelm som är specialiserad på vattenväxter och har ett eget företag som bland annat ordnar vandringar med vilda växter vid Raseborgs ruiner varannan söndag från morsdag till skolstart.

Vandringarna ligger helt rätt i tiden i dag då alla talar om närmat.

– Vilda växter är ju gratismat och så ekologiskt och närproducerat som något bara kan vara. Men man ska förstås vara säker på vad man plockar och se till att man plockar på rena ställen. Lätta växter att börja med är till exempel med nässlor och kirskål, föreslår Munsterhjelm.

Bok 3
Catherine Munsterhjelm bjöd på mössörondricka gjord på späda björklöv.
Bok 4
Vårens läckerheter: nässelchips, kirskålspaj och rönnbladsknoppskaka.

Hoppas på många sålda böcker

– Det är en stor ära att få vara ansvarig utgivare för den här boken – en helt ny roll både för mig och för vår förening Slow Food Västnyland, som i år firar 10 års jubileum, säger ordförande Diana Lindholm.

Föreningen firar jubileet i höst i samband med den tionde Slow Food Festivalen i Fiskars den 5 till 6 oktober och Lindholm hoppas på ett stort antal sålda böcker. Det är ett dyrt projekt att producera en bok av den här omfattningen och för att projektet ska bära sig måste det säljas många böcker.

– Den första upplagan är på 1.000 exemplar, men vi hoppas att vi ska få trycka en till. Boken ska också under sommaren översättas till finska.

Bland de medverkande i Smaka på Västnyland kan nämnas bland andra Daniela Andersson, Henrik Ekberg, Matias Kaihovirta, Tarja Kvarnström, Berit Mariani-Cerati, Catherine Munsterhjelm och Anna Paljakka. Fotografen Kevin Stewart och många andra har bidragit med bilder, texter, recept och ingredienser. Eva Tordera Nuño står för bokens formgivning och en del av bilderna.

Utanför Västnyland distribueras boken av den nya finlandssvenska specialbokhandeln Boklund/Gros bokhandel i Vasa, som i första hand säljer och distribuerar små och medelstora förlags utgivning. Riktpriset ligger på 35 euro.

Bok 5
Från vänster: Berit Mariani-Cerati, Catherine Munsterhjelm, Eva Tordera Nuño, Bitte Westerlund, Anna Paljakka, Daniela Andersson och Tarja Kvarnström. Historikerna Ekberg och Matias Kaihovirta var inte närvarande då bilden togs vid Ovanmalmträsket.