SLC - Novia 1
Novia lediganslår lektorat i djurhållning

Det har kommit in så pass mycket donationer till naturbruket inom Yrkeshögskolan Novia att högskolan nu kan lediganslå ett lektorat i djurhållning. Lektoratet tillsätts för fem år med Ekenäs som placeringsort. – Det kommer att ske inom några veckor, säger Novias rektor Örjan Andersson. I det sammanhanget vill han tacka SLC för både donation och draghjälp. SLC beslöt före jul att donera 150.000 euro till naturbruksutbildningen vid Novia.

SLC - Bla Ekonomi 1
Leppä: ”Stor potential i den blå bioekonomin”

Staten har under senaste regeringsperiod satsat totalt fem miljoner euro på projekt som ska utveckla den blå bioekonomin. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä anser att det finns en stor potential och viktiga hållbarhetsaspekter i den blå bioekonomin.

SLC - Mg 8904
Viktiga lagar förfaller, regeringen avgick

Statsminister Juha Sipilä (cent) meddelade fredag förmiddag på en presskonferens i Villa Bjälbo att han och hans regering avgår. Orsaken är att reformen av landskapen och av social- och hälsovården, känd som ”SOTE” inte kan behandlas färdigt av den sittande riksdagen. Regeringens avgång innebär också i praktiken att viktiga lagar för landsbygdsnäringarna, lagen om djurens välbefinnande och livsmedelslagen förfaller.​

SLC - Avant1
Avant lanserar starkare minilastare med fler utrustningsmöjligheter

Avant lanserar en ny minilastare, 860i, som samtidigt blir deras största modell hittills. Familjeföretaget i Ylöjärvi i Birkaland fortsätter också sin starka tillväxt med 17 procent jämfört med föregående år.

Avtal ska effektivisera återvinningen av oljeavfall

Miljöindustrin och -tjänster YTP rf ingick i dag ett Green deal-avtal med Miljöministeriet om utveckling av den riksomfattande oljeavfallshanteringen. Målet är att effektivisera insamlingen av oljeavfall i hela Finland och att öka återvinningen av avfallet.

Rösta om var nästa Landsbygdsparlament arrangeras

I mars avgörs Landsbygdsparlamentet 2020-platstävlingen i en spännande och intressant final. Platstävlingens jury har av sju förslag valt ut sina tre favoriter, som går vidare till den öppna nätomröstningen: Kurikka (Södra Österbotten), Sydöstra Finland (Villmansstrand, Södra Karelen) och Nurmes (Norra Karelen).

Ministeriet föreslår understöd för hantering av gråsälar som orsakar skador

Jord- och skogsbruksministeriet föreslår understöd till kommersiella fiskare och fiskodlingsföretag för de kostnader som uppstår för hanteringen av skadevållande gråsälar efter att de avlägsnats enligt bestämmelserna.

SLC - Ti2 Ut20
Ett företag tar hand om hela tungtransportservicen i Skärgårdshavet 2019

NTM-centralen i Egentliga Finland har ingått avtal med Saariston Merikuljetus Oy Meripojat om tungtransportservicen i Skärgårdshavets trafikområde under säsongen 2019. Säsongen inleds i månadsskiftet april-maj och avslutas i november-december.

SLC - Arbetskraft Nybondas Webben
Planera anställningen av säsongarbetskraft i tid

Som känt råder det brist på inhemsk arbetskraft inom landsbygdsnäringarna och trädgårdsbranschen, vilket innebär att andelen utländsk arbetskraft ökar. – Men arbetstillståndsförfarandet är byråkratiskt och gör det besvärligt att anställa, konstaterar Kristel Nybondas, sakkunnig på Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF.

SLC - Novarbo 4 Webben
Helt automatisk våningsodling

Novarbo och Robotmation har utvecklat ett automatiserat system för våningsodling, Growisor.

SLC - Vattenmelon 1 A Webben
Vattenmelon ett lyckat drag

Kan vattenmelon bli en ny specialgröda i Finland som en följd av det varmare klimatet? Gustav Hildén på Lill-Breds i Ingå vågade sig på att försöka – och lyckades över förväntan. Han skördade cirka 5.000 kilo meloner i fjol somras.

SLC - Mikrogront 1 Webben
Marknadsföring A och O för nischföretag

Med rätt marknadsföring kan också ett mindre nischföretag sticka ut i dagens enorma produktutbud, påpekar Stijn Baan, delägare i nederländska Koppert Cress. Familjeföretaget specialiserar sig på mikrogrönt, groddar och späda skott av olika växter.