Jordbruk EU Landsbygdsnäringar

Brexitdrabbade bönder och
företagare kan få krishjälp

Bönder som drabbas extra mycket av en hård brexit, alltså om Storbritannien lämnar EU utan ett gällande avtal, kan komma att få hjälp av EU. Det blev klart när kommittén för de ständiga representanterna, Coreper, nyligen sa ja till kommissionens förslag om krishjälp.

Det är den europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (EFG) som ska användas för att hjälpa anställda och enskilda företagare, ifall de mister sitt jobb eller en stor del av sin omsättning på grund av minskad export. Fonden kan gå in med stödåtgärder på upp till 60 procent av den totala kostnaden för projekt som ska hjälpa drabbade företag eller branscher.

Pengarna får inte användas till att stödja företagare direkt ekonomiskt. Däremot kan de satsas på vidareutbildning, omstrukturering och mentorstöd. Om företaget inte går att rädda kan man få hjälp att söka nya jobb eller eventuellt flyttstöd.

Fonden har 150 miljoner euro till förfogande per år. Den startades 2006 för att hjälpa till vid kriser som skapats av globaliseringen och har sedan använts för att lindra följderna av finanskrisen. Nu kan fonden alltså komma till hjälp vid en eventuell hård brexit. De enskilda staterna väljer ut branscher, områden eller företag som de anser kan behöva extra hjälp.

Användningen av EFG vid en Brexitkris är inte tidsbundet till ett eventuellt uttåg 31 oktober. Finlands arbetsmarknadsminister Timo Harakka (socdem) konstaterade efter beslutet att detta kommer att garantera att ingen som förlorar sitt jobb eller verksamhet på grund av Brexit kommer att överges.