Dsc 2377
Visningen av filmen ”Inte bara honung” i Närpes, Korsholm och Nykarleby är ett sätt att öka folks medvetenhet om pollinerarnas stora betydelse. Samtidigt vill vår förening få mera synlighet, säger Jens Österåker, ordförande för Svenska Österbottens Biodlare.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Biodlare visade film om
biets fascinerande värld

Genom att visa den allmänbildande filmen ”Inte bara honung” på tre österbottniska orter har Svenska Österbottens Biodlare tagit ett steg mot en mera utåtriktad profil.

Över 30 personer hade bänkat sig i auditoriet i Korsholms kulturhus när det arrangerades en speciell och inträdesfri filmföreställning den 3 oktober.

Den 90 minuter långa schweiziska dokumentärfilmen ”Inte bara honung” ger åskådarna ett fördjupat perspektiv på biodlarnäringen. Handlingen utspelar sig i Schweiz, USA, Kina och Australien.

Förutom konkret och utförlig dokumentering av kryllande miljöer inuti en bikupa och bisamhällets olika strukturer och egenheter innehåller filmen bland annat en ansenlig dos miljövarningar.

Vi får till exempel ta del av en biodling som med långtradare förflyttas hela 2.700 kilometer inom USA om höstarna. Eller ett Kina där den omfattande miljöförstöringen rentav har utplånat förekomsten av bin i vissa delar av landet.

– Det är en fascinerande film som samtidigt är sorglig. Exempelvis skildras olika dödsbringande sjukdomar som bisamhällen kan drabbas av, säger Jens Österåker, ordförande för Svenska Österbottens Biodlare.

Understryker pollinerarnas stora betydelse

Det är första gången som Svenska Österbottens Biodlare bjuder på en filmupplevelse som ökar allmänhetens kunskap om den egna näringen. Förutom i Korsholm arrangerades visningar i Närpes (1 oktober) och Nykarleby (8 oktober).

– Viktigast är att få vanliga människor att inse vilken enormt viktig uppgift pollinerare har i naturen. Ute i världen är minskning av pollinerare ett betydande problem. Det gäller även att kunna förebygga liknande situationer hos oss, säger Jens Österåker.

– En annan orsak till den här filmförevisningen är att vår förening har ett behov att vara mera synlig och bli mera känd hos allmänheten, tillägger Österåker.

Svenska Österbottens Biodlare som åldersmässigt närmar sig 70-strecket har i dagsläget cirka 40 medlemmar.

Ännu i slutet av 1980-talet fanns det ett 90-tal medlemmar i registret. Bortfallet har varit stort under de senaste decennierna på grund av att många äldre honungsproducenter har slutat.

– På sistone har föreningen fått med en del yngre förmågor i verksamheten. Vi har bland annat arrangerat populära honungskvällar i Veikars. Ungdomar har deltagit och man har varit intresserade av att få veta mera om hur ett bisamhälle fungerar, säger Jens Österåker.