Jordbruk Landsbygdsnäringar

Beredskapskurs för jordbrukare

Den 12 november klockan 8-16 ordnar Försvarsutbildningsföreningen (MPK) en beredskapskurs på svenska för jordbrukare på Försvarsmaktens utbildningscentral i Träskända, Tusby. Det finns ännu platser kvar på kursen.

Målsättningen med kursen, som går under namnet ”Jordbrukets beredskap inför störningssituationer”, är att göra deltagarna bekanta med beredskap i allmänhet och livsmedelsförsörjningen som en del av försörjningssäkerheten. Därtill diskuteras olika hot som riktas mot gårdar samt beredskap på gårdsnivå.

Kursen är avsedd för jordbrukare samt tjänstemän som hanterar frågor i anslutning till jordbruk i Nyland. Kursen är gratis för deltagarna och deltagandet berättigar till avbytarhjälp. Reservister är berättigade till ett ersättande reservövningsdygn.

Under dagen behandlas allmänna grunder för beredskap och VAP-förfarandet, räddningsväsendet och brandsäkerhet, brottssäkerhet, allvarliga störningssituationer, cyberhot och beredskap för sådana, extrema naturfenomen samt farositationer med anledning av strålning.

Anmälan till kursen är öppen fram till 10.11 och man anmäler sig på MPK:s webbplats.