Aittamaki
Inom fem år genomförs generationsväxling och framöver driver jag, mina bröder Matts och Jonas och vår kusin Patrik Aittamäki familjeföretaget. Målsättningen är att utvecklas vidare och att de anställda erbjuds en stadig och trivsam arbetsplats, säger Johan Aittamäki.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Metsäkoneyhtymä Aittamäki
rullar vidare på fjärde årtiondet

Metsäkoneyhtymä Aittamäki i Uttermossa, Kristinestad har sedan 1979 utvecklats till ett omfattande familjeföretag med ett flertal skogsmaskiner.

– Familjeföretaget drivs av far Leif, farbror Elof, mig, mina två bröder Matts och Jonas och vår ena kusin Patrik Aittamäki. Även min fästmö och vår fasters man arbetar i företaget. Vår farfar Hugo grundade företaget och hade då en lantbrukstraktor med skogsvagn och vinsch, berättar Johan Aittamäki.

– I början utfördes virkesutkörningar och manuella skogsavverkningar med motorsåg. År 2000 ombildades företaget till aktiebolag och omfattar idag fyra avverkningsmaskiner, fem skotare och två grävmaskiner och även tre lavettbilar med vilka skogsmaskinerna flyttas.

Skogsmaskinsföretaget har utvecklats till en betydande arbetsgivare med arton anställda. Tidvis anställs extra folk för att hinna genomföra arbetet vintertid. Skogsmaskinernas driftsäkerhet, komfort och teknik är avsevärt bättre idag, vilket gör arbetet smidigt och säkert.

– I dag är skogsarbetet mera utjämnat och det beror på att vårt arbetsfält är stort. Vår hemmabas är här i Uttermossa och det underlättar att Europaväg 8 är nära när man åker från ett ställe till ett annat, åtminstone när skogsmaskinerna skall flyttas, säger Johan Aittamäki.

Förnyat kontrakt

I höst fick Aittamäki förnyat kontrakt med UPM Skog för sex år framåt. Man har jobbat som entreprenör för UPM i 30 år. Aittamäki har också fyra underentreprenörer som utför avverkningar och utkörningar.

– Sommartid är det ibland utmanande att ordna semester åt maskinförarna eftersom avverkningar och virkesutkörningar utförs fortlöpande. Mest energivirke körs ut sommartid och då genomförs även markberedningar och maskinella planteringar med grävmaskin, framhåller Aittamäki.

Enligt Johan Aittamäki är vindfällen mera återkommande än tidigare och innebär för maskinförarna merarbete och dyrare arbetskostnader. Av den orsaken lämnas vid gallringar skyddszoner för att minimera stormskaderisken speciellt i gallringsskogar nära eller bredvid kalytor.

– Vid varje skogsarbete är det viktigt med en dialog med skogsägaren om skogsvårdsarbetet. Arbetsresultatet har betydelse för kvaliteten och för att få komma tillbaka för vidare skogsvårdsarbeten. Virkesuttaget och PECF-certifieringen spelar även en viktig roll liksom virkeslängder och dimensioner och hurdan virkesmätningen i slutändan blir. I alla avverkningar måste värdefulla livsmiljöer beaktas. Vårt företag hör också till PECF-certifieringen, berättar Johan Aittamäki.

– Årligen avverkas och körs ut ungefär 200.000 kubikmeter virke och det kan kännas utmanande att uppnå ifall det är mycket gallringsvirke. För varje stämpling görs en noggrann arbetsplanering och alla stämplingar bandas liksom att virkesmätningarna följs upp och rapporteras, poängterar Aittamäki.

Välutrustade skogsmaskiner

Arbetssäkerheten är A och O och varje maskinförare måste bära hjälm vid vistelse utanför skogsmaskinen. Vid alla avverkningsposter finns varningsskyltar uppsatta om att skogsarbete pågår och för att förvarna allmänheten. Ifall man vill besöka skogsmaskinföraren måste man höra av sig före.

– Det positiva med dagens skogsmaskiner är deras goda kartutrustning, informationstillgång, GPS och arbetsbelysning. En noggrann uppföljning underlättar för att uppnå ett kvalitetsstarkt arbetsresultat i skogen. Det hör till våra målsättningar att skogsägarna är nöjda och att UPM:s kriterier för skogsvårdsarbete uppfylls, framhåller Johan Aittamäki.

– En viktig punkt är att minimera spårbildningar i skogen när avverkningar och virkesutkörningar utförs. Vi strävar till att utföra skogsvårdsåtgärderna vid rätt tidpunkt. Till det krävs att maskinförarna har lämplig kompetens och genomför fortbildning när så behövs, säger Aittamäki.