Eggpac 1
Vd Cecilia Cederberg deltar aktivt i det vardagliga produktionsarbetet vid sidan av administrativa uppgifter.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Eggpac firar 30 år
och generationsväxlar

Äggpackeriet Eggpac har jämna tre decennier på nacken. En generationsväxling håller på att genomföras stegvis så att grundarna Glenn och Ulrika Snåre överlåter rörelsen till sina barn Cecilia Cederberg och Dennis Snåre.

När hönsfarmarna Glenn och Ulrika Snåre grundade äggpackeriet Eggpac i hembyn Snåre, Kronoby slutet av 1989 handlade det till att börja med om att förpacka ägg från den egna produktionen.

– Orsaken till att vi valde att grunda ett eget litet packeri var att det hade införts krav på kvalitetsgranskning i slutet av 1980-talet. Tidigare hade vi haft gårdsförsäljning och även sålt direkt till affärer, säger Glenn Snåre.

Under det första verksamhetsåret hanterade man cirka 40.000 kilo ägg i packeriets regi.

– Packeriet var inledningsvis en bisyssla till jordbruket. Numera är det snarare tvärtom, konstaterar Glenn Snåre.

30 procent egna ägg

Under årens lopp har familjen Snåres äggpackeri expanderat betydligt. Att sköta förpacknings- och distributionsarbete åt andra producenter har blivit en viktig nisch för Eggpac.

– Idag anlitas vi av en handfull österbottniska äggproducenter. Mängdmässigt handlar det sammanlagt om ägg från omkring 50.000 hönor. Omkring 30 procent härstammar från den egna anläggningen, säger Glenn Snåre.

De förpackade äggen distribueras i första hand till livsmedelsaffärer, storkök och bagerier. Några partiaffärer levererar man inte längre till. Skolor och andra kommunala institutioner i närområdet har dessutom fallit bort efter att Kronoby kommun beslöt privatisera skötseln av sina mat- och städfunktioner.

– Tre dagar i veckan åker jag ut på transportuppdrag inom Österbotten och till det finska inlandet, berättar Snåre.

Under de gångna decennierna har därtill flera ordentliga tillbyggnader av Eggpacs faciliteter utförts. Verksamhetsytorna är idag många gånger större än vid starten.

– Den första förstoringen av ytorna gjorde vi efter EU-inträdet med anledning av kvotsystemet inom produktionen hade slopats, säger Ulrika Snåre.

I december 1989 fyllde Eggpac-företaget jämna 30 år. Uppmärksammade ni jubileet på något vis?

– Det var faktiskt stillsamt denna gång och man kan säga att vi firade i arbetets tecken. När vi fyllde 25 år arrangerade vi däremot öppet hus, säger Ulrika Snåre.

Eggpac 2
Generationsväxling är på gång hos Kronobyföretaget Eggpac. Längst till vänster och höger ses grundarna Glenn och Ulrika Snåre som överlåter företaget till sina barn Dennis Snåre och Cecilia Cederberg.

Stegvis generationsväxling aktuell inom företaget

Glenn Snåre har arbetat inom ägg- och hönsbranschen under hela sitt yrkesverksamma liv. Han övertog den egna produktionen, som idag omfattar 14.000 hönor, som 18-åring efter sina föräldrar.

När vi skriver januari 2020 är Glenn Snåre och frun Ulrika Snåre redo att låta den yngre generationen greppa rodret och bära det officiella ansvaret för deras företagsverksamhet. Dottern Cecilia Cederberg och sonen Dennis Snåre är redan profilerade som delägare i företaget.

– Tanken är att fortsätta genomföra generationsväxlingen stegvis under det innevarande året. Vi grundar samtidigt en lantbrukssammanslutning. Vi är ungefär halvvägs i processen, säger Glenn Snåre.

Cecilia Cederberg har numera rollen som Eggpacs vd. Hon är merkonom till utbildningen, men har i praktiken aldrig arbetat utanför familjeföretaget.

– Jag tycker att det nuvarande formatet på verksamheten är lagom stort. Jag sköter pappersarbete såsom bokföring och löneräkning. Jag verkar också som arbetsledare till vardags, säger Cecilia Cederberg.

Dennis Snåre fokuserar i sin tur på familjens produktionsanläggning i hög grad.

– Jag ansvarar bland annat för foderanskaffning till hönsfarmen och olika slags reperationer, säger han.

Eggpac sysselsätter för närvarande åtta personer på heltid varav fyra anställda är utomstående personer. Under mera intensiva produktionsperioder på våren och hösten ökar personalen något och man brukar också rekrytera sommararbetare.

– Det finns en del ungdomar här i trakten som gärna hoppar in under helger eller sommarmånaderna. De är duktiga på att arbeta, tillägger Glenn Snåre.

Eggpac 3
Mängdmässigt hanterar Eggpac ägg från cirka 50.000 hönor. Omkring 30 procent härstammar från den egna anläggningen.

Ingen klar ökning av frigående höns

Hönsfarmare växer definitivt inte på träd i dagens Österbotten. Huvudorsaken är givetvis dålig lönsamhet.

– Det sker nedläggningar inom branschen. När det gäller våra egna leverantörer har läget dock varit stabilt på sistone. Men priserna borde absolut gå upp, säger Glenn Snåre.

Även om ägg från frigående höns är en modern produkt som Eggpac beaktar nuförtiden har Glenn Snåre inte kunnat notera någon klar ökning av detta alternativ till traditionell burhönsproduktion i hönsfarmarvärlden.

Några ekologiska äggproducenter har Eggpac inte i sin leverantörskedja idag trots att ekoprodukter ligger i tiden.

– Ekologiska ägg brukar inte heller efterfrågas när jag har kontakt med våra kunder, säger Ulrika Snåre.

Pastöriserad äggmassa extra ben i verksamheten

Däremot har Eggpac satsat på framställning av pastöriserad äggmassa som en sidogren sedan cirka tio år tillbaka.

Den pastöriserade massan, som först värms upp till 65 grader för att kylas ner till några grader, distribueras till bagerier. Glenn Snåre säger att det handlar om en produktionsvolym på åtta ton i veckan.

– Vi har nyligen ökat kapaciteten på det här området genom att anskaffa en ny maskin, säger Ulrika Snåre.

I slutet av LF-intervjun får packeriet för övrigt besök av en kund som är ute efter att utöka det egna ägglagret.

– Såväl lokala invånare som förbipasserade personer sticker sig ibland in för att göra inköp hos oss, säger Glenn Snåre.

Eggpac 4
Cecilia Cederberg visar pastöriserad äggmassa som är en sidogren för Eggpac sedan cirka tio år tillbaka.