SLC - P008961009 H
Hållbart fiske bidrar till att rädda Östersjön

Utformningen av EU:s gemensamma fiskeripolitik och förvaltningen av fiskbeståndet hör till ödesfrågorna för Östersjöns framtid. Ett hållbart fiske kan bli en av räddningsinsatserna. Det konstaterade Sveriges ambassadör i Finland Anders Ahnlid då han öppnade diskussionen om ett hållbart fiske på Östersjö under ett seminarium på Hanaholmen.

SLC - Overv4
ÖSP-ordföranden skärper bevakningen

ÖSP:s ordförande Tomas Långgård har skärpt bevakningen på sin gård. Orsaken är den ökade hotbilden efter att den gröna extremföreningen Djurens rätt har etablerat en cell i Vasa.

SLC - Mg 7245
Miljö- och LFA-ersättningen höjdes i budgetrian

Förhöjningen med 88 miljoner euro i miljöersättning är antagligen en av de viktigaste enskilda förhöjningarna i regeringens förslag till statsbudget för nästa år. Också LFA-ersättningen höjs. I sina budgetförslag från i somras föreslog ministerierna en kraftig sänkning av anslagen för miljöersättningar och ekologisk produktion samt för LFA-ersättningen jämfört med i år. Sänkningarna var en följd av att det har gått åt för mycket pengar i början av perioden för landsbygdsutvecklingsprogrammet på fastlandet. – Under budgetrian har regeringen följt skrivningarna i regeringsprogrammet, säger SLC-ordföranden Mats Nylund. Höjningarna av miljö- och LFA-ersättningarna har direkt inverkan på böndernas inkomster, och därför är regeringens beslut naturligtvis välkommet.

SLC - 70498456 2575995582438752 8823469032083554304 O
Årets FM-vinnare i mathantverk utsedda

I tävlingen som ordnades under veckoslutet deltog över 62 företag med 122 produkter. Bland tävlarna fanns förutom finska företag också deltagare från Estland och Lettland.

SLC - Img 1518
SLC kräver korrigeringar av anslagen för LFA- och miljöersättningar

SLC kräver att anslagen för LFA- och miljöersättningen korrigeras enligt regeringsprogrammet med de utlovade framtidsinvesteringarna redan i nästa års statsbudget. Det handlar om summor på 42 miljoner i LFA-ersättning och 88 miljoner i miljöersättning.

SLC - Mangs Bild 10
Matmarknad på Mangs 21-22.9

”Klimat, smart mat och fina finska råvaror”. Det var så som kändiskocken och författaren Kenneth Oker-Blom sammanfattade vad det är fråga om på Matmarknaden på Mangs.

SLC - 20170909 084712
Lantmarknad på torget i Kyrkslätt på lördag

Bönderna i Kyrkslätt ordnar igen traditionell lantmarknad på torget i Kyrkslätt lördagen den 14.9 kl.9-13. Nu är det igen dags att fylla korgen med fantastiska lokala produkter köpta direkt av producenterna!

SLC - Logokuva Kopavbonden2
Köp av bonden på lördag!

Köp av bonden-dagen firas på lördag den 14 september. Då har konsumenterna möjlighet att träffa producenter, diskutera och ställa frågor om produktionen samt bekanta sig med verksamheten på gården.

SLC - Hirvelan Talkkuna 6484 2
Över 60 företag med över 120 produkter vill vinna FM i Mathantverk 2019

Över 60 företag har anmält sina produkter till FM-tävlingen i mathantverk 2019 i Jyväskylä. I tävlingen deltar också några företag från Estland och Lettland.

Var femte pälsdjursuppfödare ansökte om borgen för likviditetslån

Statsborgen för lån till gårdar i betalningssvårigheter kunde sökas fram till utgången av juni. Under den här ansökningsomgången beviljades cirka 450 producenter statsborgen, meddelar Livsmedelsverket.

Nordkalk minskar antalet anställda

Kalkstensföretaget Nordkalk ändrar sin organisationsmodell och går från en koncern- och funktionsbaserad modell till en modell baserad på geografiska regioner. Detta kommer att leda till en beräknad minskning av tjänster med upp till 200, varav upp till 90 i Finland.

SLC - Kalle Hakala Kuva Virpi Aaltonen Sml
Hakala leder biodlarna

Agronomie- och forstmagister Kalle Hakala har valts till ny verksamhetsledare för Finlands Biodlares Förbund FBF rf.