SLC - Dsc 2058
Överängs familjekvarn utökar sortimentet och därmed pasta!

Familjeföretaget Överängs Kvarn i Saltvik Ödkarby har specialiserat sig på hantverksmässigt producerat mjöl för den lokala marknaden. Men på FM i mathantverk i fjol fick företaget guldmedalj för sin kallpressade rapsolja och nu har sortimentet också utökats med bland annat fullkornspasta av enkornsvete och snacks på vetekli och grahammjöl av fullkorn.

Medlemsförmån: SKED släpper webbaserad plattform på svenska

Den digitala uthyrningstjänsten SKED finns nu tillgänglig som webbaserad plattform. Plattformen finns även på svenska och fungerar på datorer, i mobiler och surfplattor.

Elektronisk tjänst för registrering av djurhållningsplatser för hästar

Livsmedelsverket öppnade i juni en elektronisk tjänst i vilken hållare av hästdjur kan anmäla sina egna uppgifter och uppgifterna om hästdjurens djurhållningsplatser till registret.

Ledare: Framtidsinvesteringarna syns inte i budgetförslaget

Vid en första blick är det närmare 200 miljoner euro som ministeriernas budgetförslag för nästa år minskar i miljö- och LFA-ersättning jämfört med i år. Att anslagen skulle råka ut för rödpennan var vi förberedda på. En så här drastisk nedskärning hade vi dock inte räknat med. Regeringsprogrammet innehåller ju skrivningar om att underskottet i såväl miljöersättningen som i LFA-ersättningen täcks nästa år.

SLC - Img 9575
Dubbelt arbete för skarvarbetsgruppen

Den sittande skarvarbetsgruppen har inte utgått från det resultat som den 2015 tillsatta nationella skarvarbetsgruppen ledd av Anna-Maja Henriksson kommit fram till i sin rapport som överlämnades till miljöministern april 2016, utan började från noll, och det har ju gett dubbelt arbete. Det konstaterade gruppens ordförande Satu Pääkkönen från NTM-centralen i Nyland. Den nya gruppen förväntas presentera en åtgärdsplan den 31 oktober, men enligt Pääkkönen kan det komma ifråga att begära tilläggstid, ifall gruppens arbete inte är klart då.

SLC - Tholix2
Thölix: Myndigheterna saknar kompromissvilja i skarvfrågan

Stefan Thölix, SLC:s representant i den nationella skarvgruppen, var mycket besviken över utgången efter förra veckans möte i Vasa. Mötet var ingen framgång alls, säger han.

SLC - Dsc 2111
Braxenförädling långvarig nisch för Brännskata Fiskare

Vid Brännskata fiskehamn i Vexala förädlas årligen 120-150 ton braxen för den inhemska marknaden. Uppköparna finns främst inom livsmedelsindustrin och storköksvärlden.

SLC - Budget 1
Kraftigt underskott för miljö- och kompensationsersättningen

Förra veckan publicerade Finansministeriet samt Jord- och skogsbruksministeriet sina budgetförslag för 2020. För jord- och skogsbrukssektorn syns de mest dramatiska föreslagna förändringarna som kraftiga nedskärningar i miljö- och kompensationsersättningen (LFA). I det rätt så färska regeringsprogrammet sägs ändå att underskottet ska kompenseras men budgetförslagen håller sig inte till det här. SLC:s Mats Nylund förutsätter att underskottet kompenseras fullt ut redan 2020.

SLC - Honung
Honungsskörden väntas bli genomsnittlig

Bina har svärmat livligt i sommar och honungsskörden förväntas blir rätt normal i år, trots de kalla perioderna i juli.

SLC - Dsc 2098
Stefan Malm ny vd för Dynamohuset i september

Efter fem år som servicedirektör på skogmaskinstillverkaren Logset är Stefan Malm redo för nya yrkesmässiga utmaningar. I en snar framtid tar han över rodret vid Dynamohuset i Närpes.

SLC - Dsc 2093
Vasakrögaren Mats Sabel ny projektchef för ”Plattform för matriket Österbotten”

Den rutinerade Vasakrögaren Mats Sabel styr in på en ny bana. Han tillträder som ledare för matprojektet och livsmedelsstrategin ”Plattform för matriket Österbotten”som upprätthålls i Företagshuset Dynamos regi.

Pälsdjursnäringen i Österbotten går in för att skapa pälskluster

Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening har under sensommaren inlett ett 16 månader långt projekt med avsikt att utreda möjligheterna till ett pälskluster i Österbotten.