Jordbruk Skogsbruk SLC Landsbygdsnäringar

Föreningsmöten kan
senareläggas eller ordnas
på distans

Riksdagen har godkänt en tillfällig lagstiftning som möjliggör för föreningar en senareläggning av föreningsmöten samt att hålla dem på distans. Lagen stadfästes av presidenten 30.4 och är i kraft 1.5-30.9.2020.

Lagen har stiftats för att bolag, andelslag och föreningar ska kunna ordna sina möten med beaktande av de begränsningar som föranleds av coronaepidemin och med beaktande av behovet av hälsoskydd.

Ändamålsenlighet och flexibilitet är ledord och lagen ger föreningar stor frihet att välja ett för dem passande alternativ för hur bland annat möten och stämmor kan ordnas under våren i enlighet med föreningens behov, resurser och hälsoskyddskrav. Styrelsen avgör hur föreningen gör gällande sina föreningsmöten/fullmäktigemöten.

Konkreta möjligheter tack vare den aktuella lagen:

- Framskjutande av föreningsmöte/fullmäktigemöte till att hållas före 30.9.2020.

- Möjlighet att sammanslå vår- och höstmötet till ett möte. Då gäller inte tidsfristen 30.9.2020 utan enligt normal höstmöteskutym. Då gäller inte heller andra undantagsförfaranden enligt denna lag. Detta framgår ur lagens förarbeten.

- Medlemsavgifter kan tas ut även om de formellt fastställs först senare. Detta framgår ur lagens förarbeten.

- Användande av ombud eller deltagande på distans. Föreningar som inte i sina stadgar har möjlighet att använda ombud eller deltagande på distans kan enligt lagen nu göra det på basen av ett styrelsebeslut. Styrelsen kan också besluta att förhandsanmälan behövs. Detta är att rekommendera, då kan medlemmen få den behövliga tekniska informationen. Styrelsen kan besluta om användande av ombud. Ett ombud får företräda max 10 procent av de vid mötet företrädda rösterna. Omröstnings- och valordning behövs också för distansmöten.

Genom att skjuta upp sina möten hinner sammanslutningarna dessutom förbereda sig på att ta i bruk de metoder för distansdeltagande som lagen redan nu tillåter.

För distansmöten måste man ha en omröstnings- och valordning påminner Föreningsresursen om. Den skall normalt godkännas av föreningsmötet, men kan nu också godkännas av styrelsen. I omröstnings- och valordningen beskrivs närmare hur ett distansmöte skall gå till.