Jordbruk Landsbygdsnäringar

Primärproduktionens kritiska branscher förbereder sig på att ta emot säsongsarbetskraft – företagarna ansvarar för flygen

Jord- och skogsbruksministeriet har till Gränsbevakningsväsendet förmedlat en lista över säsongsarbetare som är de väsentligaste för landets försörjningsberedskap. Gränsbevakningsväsendet bestämmer vem som kommer in i landet.

Finland förbereder sig på att ta emot 1500 säsongsarbetare till primärproduktionen. Det handlar närmast om personer som jobbar som arbetsledare eller i andra specialuppgifter. De flesta kommer till jordbruks- och trädgårdsföretagen, men en del också till kritiska uppgifter inom skogsbruket och fiskerinäringen.

JSM kartlade företagens behov genom en webbenkät 7-9.4. Man uppskattar att två tredjedelar av de som anländer kommer från Ukraina, resten från olika EU-länder. JSM:s lista till Gränsbevakningsväsendet är en rekommendation och det är Gränsbevakningsväsendet som bestämmer vem som kommer in i landet.

Företagarna kontaktas av JSM

Gårdarna och företagen som tilldelas så kallade kvotplatser inom ramen för det här kommer att kontaktas av JSM per e-post. På grund av coronaläget har myndigheterna infört begränsningar när det gäller att avlägsna sig från landet. Alla som anländer från utlandet måste genomgå en två veckor lång karantän.

Vid behov ordnas charterflyg till Finland. MTK koordinerar flygen för säsongsarbetarna från Ukraina och företagarna kan anmäla sitt behov i Töitä Suomesta-tjänsten, www.töitäsuomesta.fi. Tillgång på inhemsk säsongsarbetskraft befrämjas också av TE-byråerna. Som företagare kan man anmäla om lediga arbetsplatser till båda två.

Räcker bara en bit på vägen

Behovet av säsongsarbetskraft är fortfarande stort på gårdarna och i skogsbruket. JSM:s kanslichef Jaana Husu-Kallio berättar att en grupp på 1500 inte kan täcka alla behov, men att det underlättar situationen på många gårdar gällande uttryckligen erfaren arbetskraft.

- Det är klart att man med 1500 personer inte kan sköta annat än en del av vårarbetena. Aktörerna bör nu också använda inhemsk arbetskraft och dra nytta av specialiserade arbetsförmedlingstjänster. Lediga arbetsplatser är också lediga för inhemska arbetstagare, säger Husu-Kallio.

Läs också:

Minst 3500 säsongsarbetare behövs till jordbruket men bara 1500 får komma