Avbytartjansterna
På mjölkgårdar kan risken för coronasmitta minimeras genom att avbytaren sköter djuren och därmed inte behöver komma i närkontakt med producenterna.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Avbytartjänsterna inte
hotade i Lovisa

Kouvola stad minskar antalet avbytare med nio personer på grund av minskad efterfrågan på avbytarjänster. I Lovisa har man inte den här problematiken och några permitteringsplaner gällande avbytare har staden inte. Allmänt sett har efterfrågan på avbytartjänster på Lovisas område inte heller tillsvidare nämnvärt påverkats av coronaepidemin.

Kouvola stad, som är värdkommun för lantbruksavbytarna i bland annat den tvåspråkiga kommunen Pyttis, har avslutat sina samarbetsförhandlingar och minskar antalet avbytare med nio personer. Samarbetsförhandlingarna uppges inte bero på coronaepidemin utan på minskad efterfrågan på avbytare. För närvarande är dock efterfrågan på avbytare liten. Staden meddelar att man i första hand sköter minskningen av avbytare genom naturlig avgång, det vill säga pensioneringar, samt genom att utbilda vissa avbytare för andra uppgifter. Möjliga uppsägningar sker före slutet av juni. Resten av avbytarna blir permitterade för tre veckor. Man har beräknat spara omkring 100.000 euro med hjälp av ovanstående åtgärder. Kouvola har för närvarande omkring 80 ordinarie lantbruksavbytare.

Ingen större förändring i efterfrågan

Lovisa stad, som är värdkommun för avbytartjänsterna i 16 kommuner från östra Nyland till Helsingfors, har för närvarande inga permitteringsplaner gällande avbytarna.

-På vårt område har vi cirka 30 avbytare och vi har inte hittills märkt någon större skillnad i behovet av avbytartjänster trots coronaepidemin, säger Alice Holmsten, avbytarserviceinstruktör i Lovisa.

Enligt henne har endast ett fåtal företagare dragit in sina semesterdagar på grund av coronan.

-Behovet av avbytare finns alltså precis som tidigare och vi kommer inte att permittera eller säga upp någon. Under de kommande åren kommer några avbytare att blir pensionerade, vilket innebär att vår avbytarstyrka kommer att minska på grund av naturlig avgång, men det handlar endast om ett par, tre personer.

Inplanerade semestrar har hittills hållits som planerat

Företagarna på Lovisas område har hittills hållit sina semestrar som planerat, men ifall det senare kommer avbokningar till exempel på grund av inhiberade semesterresor understryker Holmsten att det kan uppstå problem.

- Ifall många vill skjuta upp semestern och ta ut den senare i höst är det inte säkert att vi då har avbytartjänster att erbjuda åt alla.

Glädjande är enligt Holmsten att avbytarna på Lovisas område hittills varit friska. Ingen har tillsvidare haft en bekräftad coronasmitta.

-Ett fåtal avbytare har varit sjuklediga och de här personerna har för säkerhets skull hållit sig borta i 14 dagar eftersom de inte testats. En person på vårt område har varit i karantän som en säkerhetsåtgärd. I övrigt har allt förlöpt bra.

Holmsten konstaterar också att det till exempel på en mjölkgård är relativt lätt att jobba med avbytare också nu i coronatider eftersom avbytaren kan jobba självständigt i ladugården utan att behöva ha kontakt med företagaren. På det här sättet är smittorisken mindre.

Använt avbytartjänster som vanligt

Malena Haddas, mjölkproducent i Pernå, har nyss haft en avbytare på gården under några dagar precis som planerat.

-Det var första gången under coronaepidemin, men avbytaren är en bekant person som varit här tidigare, senast just innan epidemin startade. Vi jobbar inte så nära varandra i och med att avbytaren sköter mjölkningen i ladugården, så jag ser inte smittorisken som särskilt stor. Skulle vi jobba väldigt nära varandra så skulle jag kanske tänka om. Och någon kaffestund tillsammans efter arbetet blir det ju inte i nuläget.

Haddas är van vid ett system med regelbundna avbytartjänster.

-Eftersom vi sköter våra 40 mjölkkor själva så är det viktigt att man regelbundet får ledigt för att sköta annat och för att orka i längden. Vi brukar ha avbytare på gården under en 4-5 dagars period med omkring fem, sex veckors mellanrum. Hittills har vi kört på som vanligt.