Haga1
Anne-Charlotte Castell och Martti Rappu vill påminna om säkerhetsavstånden på ett positivt sätt och påminna om att se framåt. FOTO: Handelsträdgården Hagalandet
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Hjärtlig kampanj
för att hålla avstånden

Handelsträdgården Hagalandet i Ingå har just nu direktförsäljning av sommar- och julblommor. Vad har de gjort för att anpassa sig till situationen då coronasjälvisolationen minskar på människors rörlighet, och avstånden skall hållas för att minska smittorisken?

Handelsträdgården som drivs av Anne Charlotte Castell och Martti Rappu har kört i gång med säsongen. Ägarna har klistrat märken på sina kläder där det står endera ”pidetään väliä nyt ja halataan myöhemmin” eller ”håll avståndet nu så kramas vi sen” med bilden av ett hjärta.

De som arbetar på handelsträdgården har också märken klistrade för att påminna kunderna. Tanken på det här kom då en del kunder i ivern kunde glömma bort sig eller någon som hörde dåligt började söka sig närmare dem då de sålde plantor ute.

– Min första tanke var att då allting är så skrämmande så är det viktigt att kunna även se framåt och se det positiva efter det här. Man ska nog ta situationen på allvar, men det blir ett slut på det här också någon gång, vi kramar sen när det här är över, säger Castell.

Om hur kunderna reagerat på deras uppmaning att hålla avstånden på detta sätt berättar Castell att en del ler och andra inte reagerar, men att det nog kommit ett antal riktigt stora leenden.

Skapar mer utrymme i växthusen

Den första månaden av säsongen har försäljningen skett utomhus. Castell och Rappu har även gjort vissa ommöbleringar för att skapa mera utrymme i trädgården.

– Då vi öppnar så kan kunderna komma in i växthusen och här har vi även handdesinficeringsmedel på flera ställen i växthusen för kunderna, säger Castell.

När Castell och Rappu konstaterat att situationen med coronaepidemin sannolikt blir långvarig började de fundera ut en strategi för att anpassa försäljningen efter restriktionerna. De beaktade också hur de trodde att kunderna skulle reagera.

– Vi kunde inte utgå ifrån att göra allting som tidigare – vi fick helt enkelt tänka om. Hur kan vi göra det bästa av situationen så att våra kunder och alla anställda blir nöjda, säger Castell.

Haga3
Pelargonerna blommar, och långa rader med sommaramplar ger ett löfte om sommar. FOTO: Handelsträdgården Hagalandet

Att göra det bästa av situationen

I och med det osäkra läget inleder personalen sitt arbete för säsongen lite senare än under tidigare år, men på detta sätt kan alla komma på arbete. För dem har Castell och Rappu ordnat pausrummet enligt restriktionerna, för att det ska vara tryggt för dem att arbeta. 

En förändring som de började arbeta på då coronaläget blev ett faktum är en nätbutik som öppnade den 24 april. Det har varit mycket arbete bakom med att iordningsställa nätbutiken, både med det tekniska samt bilder och text, vilket har varit tidskrävande.

Arbetet med nätbutiken har gjorts då alla övriga arbeten för dagen på odlingen varit klart, så det har blivit många sena kvällar för företagarna.

– Vi har i flera år funderat på en nätbutik, men nu kom tidpunkten då den måste fixas. Också kunder har frågat efter en sådan, säger Castell.

Avhämtning eller leverans vid behov

Förutom att handla via nätbutiken, kommer kunder att kunna beställa per e-post eller via telefon. Betalningen görs enligt överenskommelse, och till större del är det meningen att kunderna skall kunna avhämta varorna enligt ett önskat datum.

Men vid behov går det även att få hemleverans mot en avgift. Den service de redan erbjudit med att de plockat ihop klart varorna för kunderna har tagits emot mycket positivt.

– Vi brukar ha en planteringsweekend, då kunderna får komma och plantera sina sommarblommor. De flesta tar med sina krukor och lådor, men vid behov har vi även krukor till försäljning, myllan bjuder vi på. Planteringsborden är utomhus, och i stället för ett veckoslut som förut, pågår perioden kunderna får plantera i flera veckor.  På så vis bildas det inte långa köer vid planteringsborden, avslutar Castell.

Annika Söderholm-Emas

FOTNOT: Annika Söderholm-Emas arbetar som projektledare för #Nylandsbygd vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.