EU Landsbygdsnäringar Marknad

Livsmedelsombudsman Olli Wikberg: ”Rekommendationen har inte gett de effekter man eftersträvat”

I december gav Nämnden för handelssed i livsmedelskedjan, branschens självreglerande organ, en rekommendation om skydd för den svaga avtalsparten. På ett mer detaljerat plan önskar nämnden att man redan innan den nationella implementeringen av EU:s direktiv gällande praxis som strider mot god handelssed (2019/633), det så kallade UTP-direktivet (Unfair Trading Practices), följer det som direktivet stipulerar om att handeln inte kan dra tillbaka en förhandsbeställning på färska jordbruksprodukter om det är färre än 30 dagar till leveranstidpunkten. Så har ändå inte nu varit fallet.

Den nationella implementeringen av UTP-direktivet är på gång och enligt livsmedelsombudsman Olli Wikberg är den ifrågavarande lagstiftningen anhängiggjord vid jord- och skogsbruksministeriet. Uppskattningsvis träder den i kraft under 2021.

– Den nu gällande finländska livsmedelsmarknadslagen är väldigt generell medan UTP-direktivet, som är EU-lagstiftning och fortfarande måste implementeras på nationell nivå, är betydligt mer specifikt gällande konkreta exempel på hur aktörer bryter mot god handelssed. En av de saker som finns med där är att man inte kan dra tillbaka en förhandsbeställning på färska jordbruksprodukter om det är färre än 30 dagar till leverans, säger han.

Livsmedelsombudmannen kartlägger

Nu finns det belägg för att rekommendationen inte följts. Efter att UTP-direktivet implementerats i finländsk lagstiftning kan ändå myndigheterna ingripa på ett annat sätt. Än så länge har man enbart Nämnden för handelssed i livsmedelskedjans rekommendation från december 2019 att gå efter.

– Den här rekommendationen har inte gett de effekter man eftersträvat på fältet. Handeln har av orsak eller annan kommit till en situation där man avbokat gjorda beställningar, säger Wikberg.

Den svagare parten, vilket i det här fallet är den som producerar färska jordbruksprodukter utan avsättning, hamnar onekligen i ett väldigt utsatt läge.

Gällande den här specifika situationen kommer livsmedelsombudsmannen att göra en kartläggning, höra parterna och se vad myndigheten kan göra. 

– Om någon stött på den här problematiken så ska de ta kontakt med mig. Det är för tidigt att säga hur det här slutligen kommer att lösas. Coronakrisen kom dessutom vid ett olämpligt tillfälle, avslutar Wikberg.