Aggwebb
I december inledde Peter och sonen Jonathan Hummelstedt äggproduktion med frigående höns i Yttermark. Ett misstänkt salmonella utbrott fick dem att sadla om från burägg. Beslutet var rätt och vi tror på framtiden, säger de.
Landsbygdsnäringar Marknad

Nu producerar de ägg från frigående höns

För tio år sedan investerade Peter Hummelstedt i trivselburar för hönsen. Men efter ett misstänkt utbrott av salmonella – och att sonen Jonathan kom med i bilden – valde de nyligen att investera i äggproduktion med frigående höns. Vi tror på framtiden, säger de. 

Äggproduktionen har genomgått stora förändringar under de tio senaste åren. År 2012 kom kravet på trivselburar som var en stor investering för producenterna och som ökade djurens välbefinnande. Men på sikt kommer inte heller trivselburarna att vara tillräckliga – inte för lagstiftaren utan för handeln. 

– Enligt lagen är trivselburar ett bra alternativ men nu håller handeln på att gå in för att på sikt sluta sälja burägg. Inte minst nationalekonomiskt är det slöseri att producenterna tvingas slänga ut fungerande burar och igen investera vid övergång till frigående äggproduktion. Det är handeln som styr, säger Peter Hummelstedt, som äger företaget Antas Ägg Ab  i Yttermark i Närpes.

Han investerade i trivselburar 2010 några år innan de blev ett krav. Nu har han och sonen Jonathan valt att kasta ut burarna och satsa på äggproduktion av frigående höns. Orsaken till beslutet att ändra produktionssätt – som är noggrant övervägt – var ett misstänkt utbrott av salmonella för drygt ett år sedan. 

– Jag hade inga planer på att byta till frigående höns men så kom det misstänkta fallet med salmonella, men ingen smitta hittades. Samtidigt var lönsamheten med burägg dålig och valet stod mellan att sluta helt eller satsa.

– När sonen kom med beslöt vi att kasta ut den gamla inredningen och satsade på produktion med frigående höns. Det var vår chans att satsa och ställa oss efter rådande situation och med facit på hand var det rätt beslut, berättar Peter.

Togs i bruk i december

I december inleddes produktionen med frigående höns i den befintliga anläggningen som är helt ombyggd invändigt, även om byggnaden är samma. 

– Utfodring, vattenförsörjning, klimatstyrning och ägginsamling var även innan ombyggnaden automatiserad men förnyades i och med att inredning för frigående produktion är helt annorlunda. Äggpackningsmaskinen med transportband är samma men i övrigt är automatik och elinstallationer förnyade och borde ge driftsäkerhet och mindre bekymmer de närmaste åren.

– Investeringen är betydande fast väggar och tak fanns från tidigare, förklarar Jonathan. 

Han förnekar inte att det har varit mycket nytt att lära sig. 

– De första dagarna och veckorna ska hönsen lära sig att foder o vatten finns i inredningen och därför inte lämna på golvnivå över natten. Dessa hönor är uppfödda i frigående miljö och största delen hittar rätt men de första veckorna gick det mycket tid åt att iaktta beteendet och till o med lyfta upp hönor i inredningen för lära dem det, förklarar Jonathan.

Det positiva med frigående höns, enligt honom, är bland annat att kontakten med djuren ökar. 

– Eftersom man rör sig mera bland djuren vid skötseln ökar kontakten med djuren. De vandrar omkring vid ens fötter och står man stilla vill de komma fram och är nyfikna. Det ser jag som positivt. Stor omsorg måste å andra sidan fästas vid att minimera smittorisk då man rör sig  bland hönorna.

Aggwebb2
Något som oroar äggproducenter är att packerierna har börjat satsa på egen produktion i stor skala. Det finns en risk att packerierna själva då kan styra priserna, tror Peter Hummelstedt, som äger Antas ägg i Yttermark i Närpes.

Får högre pris

I hönsfarmen har hönsantalet minskat från cirka 30.000 till 23.000 eftersom frigående höns kräver mera utrymme i och med att de vandrar fritt (enligt lag 9 per kvadratmeter). Därför är också äggpriset och produktionskostnaderna  för frigående höns högre än för burägg. 

– I dag har vi ett medelpris på mellan 1,10-1,15 euro per kilo och det är cirka 20 cent högre per kilo jämfört med burägg. Men enligt mig är priset för lågt om man beaktar att burägg kring 2012-2013 låg på samma nivå och till och med högre tidvis, som frigående gör nu. Priserna har stampat på stället och jag skulle gärna se priser som låg 10-20 cent högre per kilo, säger Peter.

Gällande investeringar har det inte skett så många nya i Österbotten de senaste åren. Ett par producenter håller på att bygga nytt på deras område. Men det innebär inte att produktionen skulle minska. Till saken hör att flera äggpackerier har börjat gå in för att bygga egna anläggningar.

– Det är en hotbild enligt mig om äggpackerierna själva börjar ha produktion. Flera äggpackerier har gjort det och planerar för mera utvidgningar. Dessa anläggningar är i helt annan skala för hundratals tusen hönor. 

– Då är risken att packerierna själva kan styra produktionen och kan styra priserna till egen fördel. Det är en fördel för dem – inte för oss producenter som enbart levererar ägg till packerierna. Den utvecklingen kan bli en utmaning, menar Peter.

Kan gå in för specialisering

Storleksrationalisering och utvecklingen i framtiden är inte lätt att sia om, men kommer med  säkerhet att fortgå, tror Jonathan. Ett av alternativen då kan vara vara ekologisk äggproduktion eller free range-produktion som båda finns också nu i Finland. 

– Om jag skulle gå in för det i framtiden kommer det att kräva en enorm rastgård och betesmark. Men vi har mark runt så det är inte en omöjlighet och sannolikheten är stor för att det är ett måste som mindre producent att ha en specialinriktning, säger Jonathan, som på sikät kommer att ta över i samband med en generationsväxling.  

Ett steg mot ekologiskt har redan tagits på gården i och med att spannmålsodlingen nu är ekologisk. 

– Nu köper vi in allt konventionellt spannmål till äggproduktionen medan växtodlingen är ekologisk. Tanken är att producera och sälja ekologiska produkter och köpa in spannmål för äggproduktionen, förklarar Peter.

Antas Ägg Ab producerar cirka 500 ton ägg per år. Målet är att producera ägg i storleksklassen medium och large. 

– De sortimenten har bäst åtgång och ger bäst priser. Merparten säljs naturligtvis via vårt packeri Kieku, men vi har också egen försäljning på gården. Det är ett uppskattat alternativ för våra lokala kunder och även en form av service och ger viss kundkontakt, säger Peter. Så är det ju alltid trevligt att höra att det är goda ägg också.