Pals
Mikael Knuts i Pedersöre var chockad över SDP:s beslut att arbeta för ett förbud mot pälsnäringen. Men han tror inte det leder till ett förbud på sikt. Tvärtom kan diskussionen nu bli sakligare när frågan om pälsnäringen ska diskuteras, säger han.
Landsbygdsnäringar

Pälsfarmare tror på framtiden: ”Förnuftet kommer att segra”

För några veckor sedan beslöt SDP att partiet ska arbeta mot ett förbud mot pälsnäringen i Finland. Beslutet kom som en chock för hela näringen, säger pälsfarmaren Mikael Knuts i Pedersöre. Men i det långa loppet tror han förnuftet segrar. 

Många österbottniska pälsfarmare, de tusentals som arbetar indirekt med näringen, politiker och företrädare för landsbygdskommuner blev tagna på sängen förra veckan när SDP på partidagen beslöt att arbeta mot ett förbud mot pälsnäringen i Finland. 

En av dem var Mikael Knuts, pälsfarmare i Pedersöre. 

– Det är svårt att förstå att ett arbetarparti anser att det arbete som vi pälsfarmare gör är värdelöst. I flera år har vi jobbat med att förbättra djurens välfärd, initierat ett certifieringssystem och är med i EU:s uppföljning av djurvälfärd. 

– Vi har en etiskt hållbar produktion men allt det verkar inte spela någon roll. Därmed är det tydligt att beslutet inte är fattat på fakta utan på känslor och okunskap som i långt kommer från djurrättsaktivisternas propaganda, säger Knuts besviket.

Det han syftar på är olagligt filmat material som under flera år har använts som underlag av bland annat seriösa mediebolag. Bilderna visar ofta skrämda djur och kan vid en första anblick vara stötande för allmänheten. 

– Men ofta handlar det om att djuren är skrämda av själva intrånget som sker mitt på natten. Så det är inkräktarna som påverkar djurens beteende. Det här framkommer inte men ändå skapar bilderna en opinion mot pälsnäringen, menar han.

Vill förbjuda all djurhållning

Knuts poängterar att samma grupper som sprider en felaktig bild av pälsnäringen genom olagliga intrång och missinformation har ett mål – att förbjuda all djurhållning i Finland. 

– Grundtanken är att djur likställs med människor och målet för många av djurrättsaktivisterna är att all djurhållning ska förbjudas. Så skulle de mot förmodan lyckas förbjuda pälsnäringen står delar av jordbruket näst i tur.

Delar av den här propagandan anser han har påverkat i synnerhet yngre urbana politiker inom SDP. Och att landets statsministerparti nu går in för att arbeta mot ett förbud påverkar hela branschen. Enligt Knuts kan det hämma unga blivande pälsfarmare att våga satsa. 

– Det här skapar diskussioner kring matbordet och det är säkert att unga blivande producenter blir skrämda. Framtidstron stärks definitivt inte av det här beslutet.

Kommer SDP:s beslut att innebära att pälsnäringen i Finland förbjuds på sikt? Det tror inte Mikael Knuts som hänvisar till Sverige där socialdemokraterna redan på 1990-talet röstade för att arbeta mot ett förbud. 

– Sveriges absolut största parti röstade för ett förbud för trettio år sedan men fortfarande är pälsnäringen där en laglig verksamhet. Och i dag är, enligt vad jag har förstått, en majoritet inom socialdemokraterna för pälsnäringen i Sverige. Det är bara ett exempel på att förnuftet även inom kommer att segra på sikt.

Kan gynna branschen på sikt

Han tror även att SDP:s beslut kan gynna pälsbranschen. Nu kommer frågan att bli aktuell och diskuteras aktivare och därmed ökar chansen att fakta får genomslagskraft. 

– I dag är många av de som röstade för ett förbud knappast medvetna om att pälsbranschens koldioxidavtryck är obefintligt. Vi har jobbat med cirkulär ekonomi i tiotals år och arbetat för en ökad etisk standard längre än de flesta.

– Allt det här tror jag kommer att komma fram nu och det kan vända den allmänna opinionen. Debatten blir mångsidigare och det tror jag inte de som är för ett förbud är beredda på, säger Knuts.

Pälsnäringen inkasserar årligen hundratals miljoner euro i exportintäkter för Finland och sysselsätter tusentals personer indirekt. Det kommer den också att göra i framtiden eftersom det finns en stark global efterfrågan på certifierat naturskinn som är hållbart producerat, enligt Knuts. 

Han betonar att han oroar sig mer för det rådande konjunkturläget inom pälsbranschen än om ett partis beslut. Oron tillskrivs coronaviruspandemin som slår hårt mot den finländska pälsindustrin som är beroende av en fungerande marknad inom kläd- och modeindustrin. 

– Nu avvaktar modehusen och det gör att många av farmarna går på knäna. Om inget sker kommer många att tvingas stänga ner helt innan året är slut och det vore beklagligt.

Behöver samhällets stöd nu

Beklagligt ur det perspektivet är också att det kan bidra till att andelen kinesiska skinn som inte är hållbart producerade ökar på sikt. 

– I västvärlden vill konsumenterna ha etiskt producerade skinn. Och det är just den produktgruppen som lider mest när marknaden blir osäker eftersom de är dyrare och producerade till en högre kostnad. Nu köps mest billigare inhemska skinn i Kina och det påverkar oss enormt mycket, förklarar Knuts.

Och fortsätter:

– Det kostar att vara en förebild inom djurvälfärd och vi har varit villiga att utveckla vår näring och infört stränga egna kontrollsystem för att verkligen kunna stå bakom att våra produkter är hållbart och etiskt producerade. Därför är det också mycket viktigt att produktionen hålls här. 

Det som han och branschen nu vill se är samhällets stöd. Pälsbranschen har förlorat miljontals euro i förlorade intäkter på grund av pandemin men har knappt fått något stöd av staten. 

– Vi har blivit rejält åsidosatta och har knappt haft några möjligheter att få ekonomiskt stöd. Är det bara en slump vet jag inte och det finns också andra branscher som inte fått något stöd. Men jag är mycket orolig över situationen och jag vädjar till beslutsfattarna att vi behöver allt stöd vi kan få, säger Knuts.