Ledare: Var fanns ni, djuraktivister?

Man kan säkert tala om en avvärjningsseger med tanke på att de 2.500 blårävar i Vittsar i Karleby, som skulle ha varit avelsdjur i Kina i dag, aldrig åkte iväg. De finländska pälsuppfödarna protesterade kraftigt mot exporten och vaktade den aktuella kinesiskt ägda farmen i Vittsar tills de litauiska lastbilarna lämnade orten tomma. Men var fanns alla landets djurskyddsaktivister då projektet ännu var aktuellt? De skulle ha haft ett ypperligt tillfälle att markera sin åsikt utgående från djurens välmående. Men det blev inte till mer än några späda yttringar.

SLC - Biogasarbetsgruppen
Biogasens utveckling hänger nu på lönsamheten

De största hindren för utbyggnad av biogas är att anläggningarnas lönsamhet än så länge är svaga. Det som påverkar lönsamheten är i synnerhet investeringskostnaderna, användnings- och servicekostnaderna samt priserna på råvara och de slutliga produkterna. Det här har den så kallade biogasarbetsgruppen kommit fram till i sin rapport, som fick offentlighet i början av veckan.

SLC - Mergus
Oro för sämre färjetrafik i Åboland

Odlare i Houtskär: Fler försämringar kan vara dödsstöt för inflyttningen.

SLC - Aittamaki
Metsäkoneyhtymä Aittamäki rullar vidare på fjärde årtiondet

Metsäkoneyhtymä Aittamäki i Uttermossa, Kristinestad har sedan 1979 utvecklats till ett omfattande familjeföretag med ett flertal skogsmaskiner.

SLC - Eggpac 1
Eggpac firar 30 år och generationsväxlar

Äggpackeriet Eggpac har jämna tre decennier på nacken. En generationsväxling håller på att genomföras stegvis så att grundarna Glenn och Ulrika Snåre överlåter rörelsen till sina barn Cecilia Cederberg och Dennis Snåre.

Skattenytt: Dubbel avskrivning enligt ny lag om skattelättnad

I praktiken berör ändringen skattedeklarationen först nästa år.

SLC - Alandjordbruk
Primärnäringarna skyltfönstret som sätter mera snurr på Åland

Primärnäringarnas, livsmedelsindustrins och träförädlingens totala omsättning år 2018 var 241,3 miljoner euro och antalet anställda 872 personer. Omsättningen utgjorde 3,9 procent av Ålands bruttonationalprodukt och andelen anställda var 5,9 procent av den totala sysselsättningen.

SLC - Farm1
Pälsnäringen behöver handlingsplan för framtida exportförsök

Det blev ingen export av avelsrävar från den kinesiskt ägda farmen i Karleby förra helgen. Något som gladde de demonstrerande finska pälsfarmarna. De visste tydligen inte vilka lagar som gäller i Finland, säger SÖP:s ordförande Kaj Wik.

Bredbandsstödet får fortsättning

Kommunikationsministeriet börjar bereda en fortsättning av det statliga stödet för utbyggnaden av bredband. Det är meningen att det nya stödprogrammet ska inledas 2021.

SLC - Pals9
Lastbilarna åkte iväg utan blårävar

Lördag morgon åkte de sista tre litauiska lastbilarna iväg från den kinesiskt ägda pälsfarmen i Vittsar i Karleby. Detta enligt uppgifter i nyhetsmedierna. De tre andra lastbilarna hade åkt tomma iväg under natten mellan fredag och lördag och hade dessutom stoppats av polisen för granskning i Jalasjärvi. På farmen hade man först börjat lasta bilarna men lossat dem senare.

SLC - Pals7
Pälsfarmare demonstrerar i Karleby mot export av avelsdjur

I fredags samlades många upprörda pälsfarmare i Karleby vid den kinesiskt ägda farmen som ska exportera avelsdjur. Demonstranterna kritiserar den planerade exporten i hårda ordalag. Finska pälsfarmare jobbar målmedvetet med att trygga djurens välfärd och har satsat i certifieringssystem och följer noggrant gällande lagstiftning. Det som de motsätter sig är att de här djuren nu exporteras till ett land som inte har samma standard, säger Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP.

SLC - Rundtur 1
ÅTH siktar högt med nya frukter

Ålands Trädgårdshall som levererar 70 procent av Finlands inhemska äpplen och 25 procent av löken har stora framtidsplaner. – Målet är att vi också ska börja odla plommon och aprikoser, berättade vd Tord Sarling när åländska politiker och tjänstemän från landskapsregeringen förra veckan gjorde ett studiebesök.