Snellmass6
År 2025 siktar Snellman på att ha en sojafri köttproduktion. Redan nästa år ska användningen av soja minskas med 50 procent, berättar Tomas Gäddnäs, direktör för Snellmans foderverksamhet.
Jordbruk Marknad

Snellman ska bli sojafri 2025

Snellman siktar på att halvera sojaanvändningen inom svinproduktionen inom nästa år. Fram till 2025 är målet att produktionen ska vara helt sojafri. Det framkom på en mässa som ordnades i Jakobstad förra veckan.

Över sextio utställare – allt från rådgivande organisationer till maskinförsäljare – deltog i Snellmans producentmässa som ordnades förra veckans torsdag och fredag. I samband med minimässan bjöd köttkoncernen också på flera föreläsningar, däribland om satsningen på att grisproduktionen ska bli helt sojafri 2025.

– Sedan vi gick in för GMO-fritt 2012 har vi strävat efter att minska vårt beroende av soja från Brasilien. Satsningen bär frukt och nästa år torde vi ha halverat sojaanvändningen inom svinproduktionen. År 2025 är målet att vi ska vara helt oberoende av soja, berättar Tomas Gäddnäs, direktör för Snellmans primärproduktion.

Enligt honom sker omställningen inte snabbt utan arbetet mot målet inleddes redan för några år sedan. Då inleddes ett samarbete med Hankkija Oy för att ta fram ersättande foder som innehåller mindre soja.

– Vi började med slutuppfödningen av gödsvin där sojaanvändningen var störst. Där har vi snabbt minskat sojaanvändningen eftersom vi lyckats ta fram ett foder som förbättrar kötthalten och kvaliteten, berättar Gäddnäs.

Snellmass2
Förra veckan ordnade Snellman en producentmässa med över sextio utställare. Samtidigt ordnades också flera seminarier.

Satsar på bondböna

Det ersättande proteinet i foderblandningen för gödsvin är i huvudsak bondböna.

– Utmaningen med bondböna har varit tillgången på grund av två dåliga skördar de senaste åren. Det har gjort att vi haft en kvot, men nu i år ser det ut som att skörden blir så pass bra att vi kan tillgodose alla våra producenters behov.

Snellman ser gärna att odlingen av bondböna ökar. 

– Det är bara positivt om producenterna själva ökar sin odling för vi vill inte heller att de ska behöva binda sig till ett visst industriellt foder. Huvudsaken är att fodrets sammansättning ska medverka till att köttkvaliteten blir bättre, förklarar Gäddnäs.

Att satsningen på huvudsakligen inhemskt foder bestående av mindre soja går hand i hand med en kvalitetsökning är mycket viktigt. Gäddnäs tar Snellmans premiumskinka Superior som exempel.

– När vi undersökte grisar där sojan ersatts med flytande biprodukter såsom kornprotein försämrades köttkvaliteten, men tack vare vårt nya foder har vi ökat andelen skinka som uppfyller kvalitetskraven för Superior med upp till 50 procent. Så det är mycket viktigt man går framåt på ett vettigt sätt.

Snellmass3
Största delen av Snellmans mässa hölls inomhus men utomhus var också flera maskinutställare på plats.

Breddar urvalet till suggor

Snellman och Hankkija breddar nu urvalet av sojafria kompletteringsfoder också till suggor. Från början av oktober lanseras sojafritt koncentrat Maatiaispossu Tiineys Tiiviste som en del i serien av kompletteringsfoder för lantgriskedjan.

I gårdstestning har sojafritt koncentratfoder fungerat väl för dräktiga suggor och produkten är nu klar för användning, konstaterar Gäddnäs. 

– Nu breddar vi sojafritt kompletteringsfoder till suggproduktionen och målet är att minska sojaberoendet inom den kedjan med 50 procent fram till nästa år. Sedan fortsätter vi satsningen på att göra hela vår grisköttproduktion helt sojafri 2025.

Enligt Gäddnäs ser Snellman inget mervärde i att vara först i mål att helt ersätta soja.

– Vi satsar inte på populism eller att vara sojafria först utan det viktiga är att inte äventyra produktionen. Snarare vill vi få till stånd en kvalitetsförbättring samtidigt som användningen av soja minskas. Och det är en utmaning att hitta kvalitetsprotein till ett vettigt pris med tanke på att sojapriset är på en låg nivå globalt.

Producentmässan i Jakobstad besöktes av drygt 1.000 personer.