Kone1
Det är inte brist på utställare och nyheter under årets KoneAgria som slog upp dörrarna kl.9 på torsdag morgonen.
Jordbruk Skogsbruk SLC Maskin & teknik

Gott om nyheter på KoneAgria

Det är ingen brist på utställare och nyheter under årets KoneAgria. Mässan kan visa upp hela fem trestjärniga nyheter i år. För att vara trestjärnig måste nyheten visas första gången.

Bland de inhemska trestjärniga nyheterna är ELHO åter i farten. I fjol fick ELHO:s bogserade exakthackar Cobra 7710 T och Cobra 7710 W guldmedalj i Helsingfors.

Nu på KoneAgria visar ELHO upp den nya slyröjaren Tornado 560. Det är en mekanisk kedjeröjare med en räckvidd på upp till 5,5 meter. Kilremmens kraftöverföring gör det möjligt att tänja på räckvidden jämfört med tidigare modeller.

En stor fördel med den nya röjaren är vinkelväxelns placering på lyftbommen. Tack vare den här konstruktionen ändrar inte kraftöverföringsaxelns vinkel enligt lyftbommens läge utan man kan använda maskinen helt enligt behov i alla lägen.

Tornado 560 har dessutom krosshuvudets tiltfunktion som standard. Den här funktionen fungerar i ända upp till 50 grader och den kan fritt användas oberoende av lyftbommens läge. I tiltfunktionen ingår också tryckbegränsningsventiler. Om man vill kan man använda tiltfunktionen i flytläge.

Frontluckan kan man förse med hydrauliskt lyft.

En stålskiva har fästs till kedjehuvudet och fungerar som svänghjul. Skivan hindrar kedjorna från att träffa skyddshöljet med full kraft och jämnar även ut belastningen på transmissionen.

Gödselmedel av pappersindustrins biprodukter

Bland de övriga trestjärniga nyheterna kommer BioA:s gödselmedel NK 26-2 med kalkningseffekt direkt in på scenen. Fabriken i Kotka invigdes så sent som i maj.

Viljelijän Avena Berner är återförsäljare av gödselmedlet, som också innehåller zink och magnesium. Produkten har tillverkats av återanvändningsbara biprodukter från pappersindustrin.

Den är i granulatform och kan alltså spridas med helt vanliga gödselspridare.

Medlet har också en höjande effekt på markens pH-värde.

Gödselmedlet har testats av naturresursinstitutet i ett par år och på ett antal gårdar nu under sommaren.

Kone4
Nya BioA:s gödselmedel NK 26-2 med kalkningseffekt hoppar direkt in på KoneAgrias scen som trestjärnig nyhet. Viljelijän Avena Berner är återförsäljare av gödselmedlet.

Spenkoppar snabba att sätta på

Bland de övriga trestjärniga nyheterna återfinns De Laval Evanza TM, spenkoppar, där man använder en byteskassett i stället för spengummi, som ökar kapaciteten och gör påsättningen betydligt snabbare.

Dessutom torde användningstiden vara längre, kring 5.000 mjölkningar eller ett års tid. De Laval fick silvermedal på EuroTier i Hannover i fjol för den här nyheten.

Kone5
Modeller från De Laval Evanza TM där man använder en byteskassett i stället för spengummi. Det gör påsättningen avsevärt snabbare.

Mjölkningsstation färdigt på flak

Pellon Group ställer upp med en miniatyrmodell av mjölkningsstationen MobiStar, som fungerar enligt Swing Over principen.

Den levereras färdigt på flak, och monteringen tar bara några dagar, vilket sparar kostnader.

Det är irländska DairyMaster som är bakom tillverkningen.

Kone6
Pellon Groups miniatyrmodell av mjölkningsstationen MobiStar. Den levereras färdigt på flak.

Smart lifttrailer

Pentin Paja visar sin nya lifttrailer, Naarva HS för lyft och transport av storsäckar med klabbad ved. Lyftanordningen är mekanisk.

Trailern kan dras av en traktor, ett ATV-fordon eller en personbil.

Kone7
Pentin Pajas smarta lifttrailer för storsäckar med klabbad ved.

Stort intresse bland utställarna

Intresset för KoneAgria har varit stort och utställningsplatserna har varit slutsålda en längre tid redan, säger utställningschefen Marko Toivakka.

– Några av de stora är borta, men det ger å andra sidan rum för flera mindre firmor med intressanta produkter. De har nu kommit fram mycket tydligare. Vi har i övrigt upplevt tidigare att mindre firmor har vuxit till sig. Nu verkar det som om en ny generation  är i tillväxt.

Marko Toivakka kan intyga att KoneAgria också har fått en mer professionell prägel.

– I fjol hade 84 procent av besökarna anknytning till jordbruksnäringen, säger han. Den andelen har tidigare varit mellan 70 och 75 procent.

De viktigaste orsakerna att besöka mässan är behovet av information samt aktuella investeringar.

– Det fanns i övrigt utställare i fjol som gjorde fler affärer än någonsin tidigare, kan Marko Toivakka berätta.

Kone8
För några år sedan såg vi mindre firmor som var på väg uppåt och som nu har vuxit sig allt större. Nu verkar det som om följande generation av små firmor håller på att växa till sig, säger utställningschefen för KoneAgria Marko Toivakka.

Fokuserar på teknik

I år fokuserar utställningen helt på maskiner, anläggningar och tjänster. Det blir inte utställning av boskap som i fjol.

Seminarier ordnas i alla fall under mässan om såväl mjölk- som köttproduktion.

Klimatförändringen och vad man göra åt den är i fokus på mässan, men det är viktigt att infallsvinkeln är konstruktiv, anser Markko Toivakka.

– Vi närmar oss klimatförändringarna från en positiv vinkel för bonden. Bonden har utsatts för tillräckligt med beskyllningar. På KoneAgria försöker vi leta fram olika sätt att hjälpa jordbruket framåt och framhålla möjligheterna att öka kolbindningen i marken.

KoneAgria är öppen torsdag och fredag kl.9-17 samt lördag kl.9-16. SLC och Landsbygdens Folk är också på plats med egen monter (L121).