SLC - Potatisutsk1
Potatisutskottet träffades i Helsingfors

SLC:s potatisutskott träffades i Helsingfors på onsdagen. Regeringens torkpaket, CAP27 och potatisbranschens samarbetsgrupp PAYR var på agendan. Marjo Serenius från potatisforskningsinstitutet Petla närvarade och redogjorde för arbetet med PAYR. Ordförande Kaj Hemberg hoppas att så många som möjligt blir medlemmar i den nya branschorganisationen.

SLC - Dsc07232
Smakbetyg för Kustens nya mathantverkare

Det finlandssvenska mathantverksprojektet Kustens mat som pågått sedan början av 2016 avslutades förra lördagen med en videokonferens där ett tiotal åländska mathantverkare diskuterade sina erfarenheter med kollegor från Nyland och Österbotten.

SLC - Nsl Arsm Oljemark1
NSL gör nya satsningar 2019

Nylands Svenska Lantbrukssällskap höll årsmöte i samband med den nyländska bondedagen i Vanda. Erik Oljemark återvaldes till ordförande för en tre års period.

Över 200 jord- och skogsbrukare samlas till SLC-kongress 26-27.11 i Esbo

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. samlas till allmän förbundskongress den 26-27 november i Esbo på Hotell Korpilampi.

SLC - Thomas Antas
Jordbrukarna ska sätta agendan enligt Thomas Antas

Bönderna måste oftare vara de som tar initiativ. Det sade SLC Nylands ordförande Thomas Antas när han öppnade SLC Nylands höstmöte i Vanda i tisdags.

SLC - Deltagarna
Nyländska ordförandena återvaldes

Thomas Antas återvaldes till ordförande för SLC Nyland på höstmötet i Vanda i tisdags. Likaså återvaldes Erik Perklén till första och Peter Österman till andra viceordförande.

SLC - 4 Hsackinsaml1
4H-ungdomar samlade in 611 ton plast

4H-ungdomarna i Finland samlade in 611 ton plast under den gångna sommaren. Det är i huvudsak fråga om konstgödselsäckar.

GDT föll igen för sjunde gången

Noteringarna för mejeriprodukter föll med -3,5 procent på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland.

SLC - Be4 B2 D75 A3 A9 7 B43 B7 Ab 63241 Bc5 E882
EU:s medlemsländer är misstrogna mot förenkling

EU-kommissionens förslag till en förenkling av nya CAP riskerar att öka byråkratin befarar flera medlemsländer. Rådets ordförande Elisabeth Köstinger diskuterade före ministermötet också de kommande reglerna för ojusta affärsmetoder med ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott, italienaren Paolo De Castro.

SLC - Gw Potretti 1
Finland i rampljuset på världens största matmässa

​Finland gör en storsatsning på exporten och medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche i Berlin i januari. Det är första gången Finland medverkar på den anrika matmässan som ordnas för 84:e gången och temat som valts är ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen.

SLC - Azaliya Sungatullina16112018
Helsingin Mylly satsar på havreboomen

Helsingin Mylly, som är Finlands största förädlare av ekologisk havre, är en av deltagarna på Grüne Woche. – Havre är oerhört trendigt och vi tror att havreboomen kommer att synas mer och mer i Europa, säger exportchef Azaliya Sungatullina.

SLC - Superbiomarkt 2
Ekomaten har blivit en tung sektor i Tyskland, Frankrike och Danmark

Ekologiska livsmedel fortsätter att vinna marknadsandelar. Branschen omsätter globalt redan 83 miljarder euro. Enbart den europeiska marknaden värderas till 33 miljarder euro, framgår det av statistik från den tyska specialmässan Biofach.