Jordbruk

Fjolårets djurantal
kan anmälas fram
till mitten av februari

Jordbrukarna kan nu anmäla antalet svin, fjäderfän, hästar och ponnyer som de haft i sin besittning i fjol  i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi). Anmälningstiden utgår 15 februari.
Anmälan om djurantal är obligatorisk för gårdar som har ansökt om ersättning för djurens välmående för svin eller fjäderfän i fjol. Ersättningsbeloppet beräknas utifrån det anmälda djurantalet.

Anmälan kan göras om fjäderfän, hästar och ponnyer också om gården vill använda djurantalen för att beräkna djurtätheten för LFA-ersättningens (kompensationsersättningens) husdjursförhöjning, frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning eller husdjursförhöjning i samband med ekologisk produktion. Om gårdens djurtäthet uppnås med antalet nötkreatur, får, getter och svin behöver anmälan om djurantal inte göras, eftersom förvaltningen får uppgifterna om djuren direkt från djurregistren.

Anmälan gäller också sammanslutningar eller en delaktig som utövar bestämmande inflytande i en sammanslutning, om sammanslutningen vill använda den delaktigas djurantal vid sin djurtäthetsberäkning eller vice versa. Sammanslutningen eller den delaktiga ska då uppge de djurregister vars uppgifter man vill använda i sin djurtäthetsberäkning. LF