Jordbruk Globalt Marknad

Valio får exportera
modersmjölksersättning till Kina

För första gången har ett finländskt företag beviljats licens att börja exportera modersmjölksersättning till Kina. Exportlicensen är ett stort framsteg inom livsmedelshandeln mellan Finland och Kina. Licensen beviljades under kanslichefen Jaana Husu-Kallios besök i Peking den 8 januari.

Den kinesiska marknaden för modersmjölksersättning är enorm. Hittills har Finland fått exportera mjölk- och vasslepulver till Kina, som sedan skött om tillverkningen av modersmjölksersättningen. Nu kan man alltså tillverka och förpacka produkterna i Finland och sedan sälja dem direkt till kinesiska konsumenter. Finland exporterar också andra mejeriprodukter till Kina, bland annat smör och små mängder ost.

– Nyheten är en viktig milstolpe när det gäller vår livsmedelsexport. Modersmjölksersättning är en produkt med högt mervärde där våra rena och trygga råvaror och produktionsmetoder kommer till sin fulla rätt. Goda exportutsikter förbättrar också industrins förmåga att betala bättre priser till producenterna, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.