Jordbruk EU Marknad

Arla säljer sin ostfabrik i Bayern

Mejerikoncernen Arla drar sig ur osttillverkningen i tyska Bayern. Koncernen har sålt sin ostfabrik i Bad Wörishofen till den belgiska osttillverkaren Vache Bleue, som tidigare har varit i Valios ägo.

I ett pressmeddelande uppger Arla att fabriken i Bayern inte längre fyller de strategiska målen för Arlas verksamhet i Tyskland och Europa. Redan i fjol sålde Arla sin ostfabrik i Sonthofen till tyska Hof-Milch, likaså i Bayern.

Därmed har Arla ingen verksamhet längre i Bayern. Vache Bleue kommer dessutom att överta alla andelar i den franska ostfabriken Martin Sengelé Produits Laitiers i Muhlbach-sur-Munster. Fabriken är ett helägt dotterbolag inom Arla.

Enligt Arla övertar Vache Bleue alla gällande leveranskontrakt med de lokala mjölkproducenterna. I och med köpet av Arlas fabriker kommer Vache Bleue att höja sin årliga omsättning från 65 miljoner euro till 160 miljoner euro.

Belgiska Vache Bleue köptes 1996 upp av Valio och förblev i finländsk ägo fram till 2012, då den lokala företagsledningen köpte upp verksamheten. I det skedet var Vache Bleue närmast ett packeri för försäljning och distribution av ostar i Belgien.