Barriere Sanglier
Ett nytt 15 km långt stängsel har rests vid den franska gränsen nära skogsområdet Forêt d'Orval mellan Sommethonne och Meix-devant-Virton. De belgiska jägarna uppmanas att skjuta alla vildsvin i det utvidgade observationsområdet. FOTO: Police De Gaume
Jordbruk EU Marknad

Svinpesten har nått
belgisk-franska gränsen

Antalet fall av afrikansk svinpest fortsätter att öka i Belgien. Smittade vildsvin har påträffats bara ett par kilometer från Belgiens gräns mot Frankrike. Den tidigare karantänzonen har därför utvidgats.

Den belgiska regionen Valloniens jordbruksminister René Collin uppger att ASF-smitta har fastställts hos två vildsvin som strax före nyåret fälldes i Meix-devant-Virton, en stad som gränsar till det franska departementet Maas.

Nu har åtgärder som ska stoppa svinpestens framfart skärpts i Lothringen och Belgien. Trettio kilometer stängsel har lagts ut i området för att förhindra vandrande vildsvin från att nå franskt territorium.

Ett nytt 15 km långt stängsel har också rests vid den franska gränsen nära skogsområdet Forêt d'Orval mellan Sommethonne och Meix-devant-Virton. De belgiska jägarna uppmanas att skjuta alla vildsvin i det utvidgade observationsområdet.

Smittan sprids snabbare än väntat

Myndigheterna lockar med höjda premier för alla fällda vildsvin. Premier utbetalas också för fällor och beten som placeras ut i terrängen. Svinpesten sprids snabbare än man från början hade räknat med.

Valloniens jordbruksministerium har tidigare utgått från att smittan breder ut sig med en hastighet av i medeltal 1,2 kilometer per månad. Nu har prognosen korrigerats uppåt till ungefär 3 kilometer per månad.

Målet är att eliminera alla vildsvin i det belgiska observationsområdet. I den inhägnade säkerhetszonen gäller däremot jaktförbud. Skogsarbeten är bara begränsat tillåtna. Enligt den färskaste officiella statistiken har hittills 288 ASF-smittade vildsvin påträffats i Belgien.

Rumänien erhöll strax före årsskiftet den andra delen av ett 3,9 miljoner euro stort EU-stöd för åtgärder som syftar till att bekämpa ASF i landet. Regeringen i Bukarest betraktar stödet som en bekräftelse på att dess åtgärder följer gällande EU-bestämmelserna.

Den afrikanska svinpesten har drabbat Rumänien i betydligt större utsträckning än något annat EU-land. Under fjolåret registrerades 1.163 utbrott av ASF i tamsvinbestånd medan 364.000 vildsvin dödades.

Polska protester mot skoningslös jakt

I Polen planerar jordbruksministeriet i Warszawa att låta fälla praktiskt taget alla vildsvin i landet för att få ett slut på den afrikanska svinpesten. Men planerna har stött på häftiga protester från djur- och miljöskyddsorganisationer som varnar för en ”massaker utan like”.

Kritikerna är mest upprörda över att lagändringen också skulle tillåta jägare att fälla dräktiga vildsvin. För ändamålet planeras en premie på 150 euro, vilket är det dubbla jämför med skottpengen på ett vanligt vildsvin.

Enligt polska medier har 150.000 personer redan skrivit på en petition på nätet mot planerna. Flera framstående forskare har dessutom kritiserat åtgärden och kräver att myndigheterna ska avstå från planerna.

Tyskland rapporterar en rekordhög avskjutning av vildsvin. Enligt statistik från det tyska jägarförbundet fälldes nästan 837.000 vildsvin i landet under 2018. Antalet fällda vildsvin ökade med 42 procent, jämfört med 2017.

Förra året utvidgades utbredningen av ASF i EU med nya fall till Belgien, Ungern och Bulgarien. Därmed har antalet svinpestdrabbade medlemsländer ökat från sex till nio. Det verkar som om Europa måste leva svinpesten en längre tid framåt, varnar tyska experter.